Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Portal RTCG ]

04. 03. 2024. 16:17 >> 18:33
Čitaj mi:

RAT U GAZI

Zvaničnik Hamasa: Ne znamo koliko talaca je živo, niti gdje se nalaze

Rat Izraela i Hamasa – 150. dan. Izraelski zvaničnici sve su pesimističniji u pogledu postizanja sporazuma o taocima i primirju prije Ramazana, javljaju izraelski mediji. Sa druge strane, izvor iz Hamasa tvrdi da nema dogovora o taocima sve dok Izrael na pristane na trajni prekid borbenih dejstava. Izrael juče nije poslao tim na pregovore u Kairo, nakon što je Hamas odbio da dostavi spisak živih talaca. Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručuje da Izrael neće okončati rat u Pojasu Gaze dok Hamas ne bude potpuno eliminisan.

Huti: Gađan izraelski brod u Arapskom moru

Portparol vojske Huta Jahja Sarea izjavio je da je ta jemenska grupa gađala izraelski brod u Arapskom moru.

"Pomorske Oružane snage Jemena izvele su operaciju gađanja izraelskog broda MSC SKY u Arapskom moru sa više projektila. Pogodak je bio precizan i direktan", rekao je Sarea.

Borelj se pridružio pozivu Kamale Haris na hitan prekid vatre

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj poručio je da je saglasan sa potpredsjednicom SAD Kamalom Haris koja je pozvala na prekid vatre u Gazi, dodavši da je vrijeme da SB UN reaguje.

"Pridružujem se pozivu Kamale Haris. U tom slučaju ne bi trebalo da postoji bilo kakva prepreka za usvajanje rezolucije SB UN", napisao je Borelj na društvenoj mreži Iks. 

Broj stradalih Palestinaca porastao na 30.534 od početka sukoba

Najmanje 30.534 Palestinca je ubijeno, a 71.920 njih ranjeno u izraelskoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa.

Zvaničnik Hamasa: Ne znamo koliko talaca je živo, niti gdje se nalaze

Zvaničnik političkog krila Hamasa Basim Naim izjavio da ta palestinska islamistička organizacija ne može da da Izraelu listu talaca koji su i dalje živi, pošto ni sama to ne zna, niti zna gdje se taoci nalaze.

"Mi do sada nismo predali nikakvu listu. Ali prije svega tehnički i praktično sada je nemoguće da se zna tačno ko je još uvijek živ, a ko je ubijen, zbog izraelskog bombardovanja i gladovanja usljed izraelske blokade", rekao je Naim u Istanbulu u danas objavljenom razgovoru za Bi-Bi-Si (BBC).

On je dodao da su taoci u različitim područjima sa raznim grupama i da je zato pozvano na prekid vatre kako bi se prikupile informacije.

U napadima palestinskih ekstremista na jug Izrael 7. oktobra prošle godine, ubijeno je oko 1.200 ljudi, a oteto je i u Pojas Gaze odvedeno 250 talaca.

Poslije toga je počeo rat koji traje već 150 dana i u njemu je u izraelskoj ofanzivi ubijeno više od 30.000 Palestinaca u Gazi.

Oko 100 talaca je oslobođeno tokom sedmodnevnog primirja krajem novembra. Po izraelskim podacima u Gazi je još uvijek zatočeno oko 130 talaca, ali se zna da nisu svi živi.

Kao jedan od uslova za učešće u pregovorima o novom primirju Izrael zahtijeva da Hamas preda listu talaca koji su živi.

Naim, zvaničnik političkog biroa te ekstremističke organizacije, ponovio je za BBC da Hamas neće pristati na sporazum o primirju ako se ne okonča rat i izraelska vojska u potpunosti ne povuče iz Gaze, prenijeli su izraelski mediji.

Jedan drugi visoki zvaničnik Hamasa izjavio je za Arab vorld pres (Arab World Press) da je lopta sad u "izraelskom dvorištu" u pregovorima o taoacima, jer je predstavljen kriterijum za oslobađanje palestinskih zatvorenika, koji bi bili zamijenjeni za izraelske taoce.

On je rekao da Hamas nije dao imena zatvorenika čije oslobađanje traži, ali je dodao da će na tom spisku biti najmanje 20 Palestinaca koji služe doživotne zatvorske kazne.

Izraelski mediji prenose da Hamas ne vrši pritisak da se stanovnici Gaze odmah vrate na sjever te male enklave, kako ne bi bio prenaseljen, već da želi povratak u fazama od oko 500 porodica dnevno tokom primirja, uz učešće Crvenog krsta i Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Izrael nije poslao delegaciju u Kairo na pregovore o prekidu vatre, jer nije dobio odgovore na dva pitanja, koliko je talaca živo i koliko zatvorenika Hamas traži u zamjenu za njih.

IDF: Likvidirana grupa boraca Islamskog džihada u Kan Junisu

Izraelska vojska je saopštila da je likvidirala pripadnike Islamskog džihada u Kan Junisu, nakon što su borci ove organizacije prethodno ispalili četiri rakete dugog dometa ka kibucu Hatzeri u pustinji Negev.

"Vojska je locirala jedinicu Islamskog džihada koja je ispalila rakete na Hatzeri i pola sata nakon udara eliminisala grupu", saopštila su Izraelske odbrambene snage, a prenosi Al džazira.

Navodi se da je u izraelskom napadu poginulo najmanje 15 pripadnika Islamskog džihada.

Novi napadi na Rafu – poginulo najmanje 10 Palestinaca

Najmanje šest Palestinaca poginulo je u najnovijem izraelskom napadu na Rafu, čime je ukupan broj stradalih u izraelski udarima na taj grad u poslednja 24 sata porastao na 13.

Ranije je sedam Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na kuću u četvrti Kirbet el Adas u Rafi.

Civilne službe u Rafi pretražuju ruševine u potrazi za preživjelima i tijelima žrtava.

Ben Gvir: Kamala, vrijeme je da uništimo Hamas

Izraelski ministar nacionalne bezbjednosti Itamar Ben Gvir reagovao je na komentare potpredsjednice Sjedinjenih Država Kamale Haris, koja je pozvala Izrael da omogući priliv humanitarne pomoći Pojasu Gaze i obezbijedi prekid vatre, i istakao da je u ovom trenutku prioritet da se uništi Hamas.

"Kamala, vrijeme je da uništimo Hamas", napisao je Gvir na Iksu (Tviteru).

Haris: Hitno prekinuti vatru u Pojasu Gaze

Potpredsjednica SAD Kamala Haris povazala je na momenatalni prekid vatre u Pojasu Gaze i zahtijevala od Izraela da poveća priliv humanitarne pomoći uslijed "nehumanih uslova" i "humanitarne katastrofe" koja je pogodila palestinski narod,prenosi Rojters.

Agencija navodi da su komentari Kamale Haris jedni od najoštrijih koje je imao neki visoki zvaničnik SAD, kada je riječ o pozivima Izraelu da ublaži situaciju u Gazi.

Potpredsjednica, koja je govorila na događaju u Selmi, u saveznoj državi Alabami na obiljeležavanju "krvave nedelje", kada su državni truperi prebili mirne demonstrante, apelovala je na Hamas da prihvati dogovor o oslobađanju talaca, čime bi počeo šestonedeljni prekid vatre i ušla veća količina humanitarne pomoći.

"Ljudi u Gazi gladuju. Uslovi su nehumani, a naša zajednička humanost nas tjera da djelujemo. Izraelska vlada mora da uradi mnogo više kako bi se povećao protok humanitarne pomoći. Tu nema izgovora", rekla je Haris.

Kako prenose mediji, izraelski zvaničnici vjeruju da šef Hamasa Jahja Sinvar nema namjeru da pristane na privremeni prekid vatre u narednim danima, već da želi dodatnu eskalaciju.

Sa druge strane, izvor iz Hamasa rekao je za Si-En-En da bez pristanka Izraela na trajni prekid borbenih dejstava, Hamas neće pristati na dogovor o taocima.

Nakon što je Hamas odbio da odgovori na zahtjev Izraela za dobijanje spiska živih talaca, Izrael je odlučio da juče ne pošalje tim na pregovore o primirju u Kairo.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručuje da Izrael neće okončati rat u Pojasu Gaze dok Hamas ne bude potpuno eliminisan.

Nikaragva je tužila Nemačku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, zato što je politički i vojno podržala Izrael i blokirala fondove humantirane agencije UNRWA. Ova država u centralnoj Americi podnela je tužbu protiv Njemačke zbog "omogućavanja genocida" u Pojasu Gaze.

Ministarstvo zdravlja, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je najmanje 15 dece umrlo proteklih nekoliko dana od neuhranjenosti i dehidracije u bolnici Kamal Advan u Gazi.

Istovremeno, tijelo izraelskog Ministarstva odbrane koje koordinira aktivnosti u Pojasu Gaze – COGAT navodi da je isporučeno 50 inkubatora namijenjenih za bolnice u sjevernom i južnom dijelu Gaze.

Papa Franja apelovao je na prekid sukoba u Gazi.

"Da li zaista mislite da na ovaj način možete izgraditi bolji svijet? Da li zaista mislite da ćete postići mir? Dosta molim vas! Dozvolite da svi kažemo dosta, molim vas! Stanite!" rekao je papa Franja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније