Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

29. 02. 2024. 18:02 >> 18:04
Čitaj mi:

FALI mlijeka u prahu, gorivo, ljekovi

Kuba prvi put traži pomoć UN zbog nestašice hrane

Vlasti na Kubi su prvi put ikada zatražile pomoć od Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) zbog nestašice hrane u toj ostrvskoj zemlji što je znak koliko je ozbiljna trenutna kubanska ekonomska kriza, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

WFP je saopštio da su primili zvaničan zahtjev kubanske vlade za pomoć u obezbjeđivanju mjesečne isporuke od jednog kilograma mlijeka u prahu djeci mlađoj od sedam godina.

Osim nestašice mlijeka, gorivo i zalihe ljekova su takođe na izmaku.

WFP je ranije rekao da je već počeo sa isporukama mlijeka u prahu toj ostrvskoj zemlji.

Nestašica mlijeka se od tada pogoršala, a ministarka unutrašnjih poslova Betsi Dijaz upozorila je ranije ovog mjeseca da su isporuke za djecu uzrasta od šest mjeseci do dvije godine odložene.

Nestašica goriva dovela je do otkazivanja godišnje prvomajske parade prošle godine.

Mlijeko u prahu i druge osnovne životne namirnice se obezbjeđuju Kubancima po subvencionisanim cijenama kroz racionisanje, ali kašnjenja i nedostatak zaliha su uobičajeni, posebno u vremenima ekonomskih poteškoća.

Sistem je uspostavljen 1962. godine od strane tadašnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra nakon što su SAD nametnule sankcije Kubi koje su još uvijek na snazi i koje su su samo povećale nestašice dobara.

Kubanska vlada krivi te američke sankcije za loše stanje njene ekonomije i česte nestašice, ali kritičari kažu da iza trenutne ekonomske krize koja je najgora u posljednjih trideset godina stoji loša politika vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније