Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Mina ]

29. 02. 2024. 08:27 >> 08:28
Čitaj mi:

posljednji kvartal 2023.

Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže

Američki ekonomski rast u posljednjem tromjesečju prošle godine bio je nešto slabiji od prethodne procjene, najviše zbog korekcije vrijednosti korporativnih ulaganja naniže, pokazali su podaci vlade.

Umjesto 3,3 odsto, koliko su pokazale procjene objavljene u januaru, obim bruto domaćeg proizvoda (BDP) u najvećoj svjetskoj ekonomiji porastao je na godišnjem nivou 3,2 odsto, prenosi SEEbiz.

"Korekcija uglavnom odražava reviziju privatnih ulaganja prema dole", saopštilo je američko Ministarstvo trgovine.

Oni su dodali da su, ipak, malo naviše revidirali rashode države i potrošača u posljednjem kvartalu prošle godine.

Stopa ekonomskog rasta u cijeloj prošloj godini ostala je na 2,5 odsto, što je značajno iznad nivoa iz 2022. godine.

Iako su mnogi analitičari predviđali da će potrošačka potrošnja izgubiti zamah prema kraju prošle godine, jer su domaćinstva iscrpljivala ušteđevine zbog pandemije koronavirusa, a troškovi zaduživanja ostali visoki, to je bilo čvršće od očekivanog.

Američka ekonomija takođe nije potvrdila prognozu da će ući u recesiju. To jača optimizam da će se inflacija usporiti s višim kamatama, a da ne izazove pad ekonomske aktivnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније