Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Beta ]

29. 02. 2024. 07:15 >> 07:19

seul

U Južnoj Koreji broj novorođene djece u 2023. godini najmanji od 1970.

Broj novorođene djece u Južnoj Koreji je 2023. godine bio najmanji od 1970, kada je počela da se vodi statistika, saopšteno je danas u Seulu.

Pokazateji su loši iako je vlada potrošila milijarde eura da podstakne natalitet.

"Broj novorođene djece 2023. godine bio je 230.000, što je 7,7 odsto manje u odnosu na 2022", rekao je novinarima Lim Jung-il iz južnokorejske statističke agencije.

U 2023. je stopa nataliteta, odnosno broj novorođene djece za 1.000 stanovnika bio 4,5 u odnosu na 4,9 u 2022. godini, prema preliminarnim podacima.

"Broj novorođene djece je na najnižem novou od 1970. godine kada su počeli da se vode podaci", rekao je Lim Jung-il.

Da bi se održao sadašnji broj stanovnika (51 milion) trebalo bi da žene rode 2,1 dijete u prosjeku tokom svog života, ali se 2023. godine to spustilo na 0,72.

Tim tempom će južnokorejsko stanovništve takoreći da se prepolovi na 26,8 miliona stanovnika 2100. godine prema Institutu za mjere i procjene zdravlja na Univerzitetu Vašington u Sijetlu, u SAD.

Južnokorejska država potrošila je milijarde eura da podstakne rađanje, uključujući plaćanje dodataka, podršku službama za čuvanje djece, pomoć za tretmane neplodnosti.

Prema stručnjacima na ovakve podatke o natalitetu utiče visoka cijena nekretnina, i veliki troškovi vezani za podizanje djece u visoko konkurentnom društvu gdje je teško dobiti dobro plaćene poslove.

Stručnjaci kažu da utiče i to što žene imaju dupli radni dan, kada se vrate sa posla često preuzimaju poslove spremanja kuće i pomoći djeci pri učenju.

Brojne razvijene zemlje takođe imaju probleme sa slabom stopom nataliteta, posebno susjedni Japan gdje je broj rođenih pao u 2023, osmu godinu uzastopno, prema podacima objavljenim juče.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније