Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

klix.ba [ R.B. ]

28. 02. 2024. 08:58 >> 08:57
1

REFORME

Putin potpisao dva dekreta kojima uspostavlja nove vojne oblasti

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 26. februara dva dekreta kojima se zvanično ponovo uspostavljaju Moskovska i Lenjingradska vojna oblast.

Prema analizi Instituta za proučavanje rata ovaj potez ima dva paralena cilja, odnosno podržava napore Moskve da konsoliduje kontrolu nad ruskim operacijama u Ukrajini i priprema se za potencijalni rat velikih razmjera protiv NATO-a u budućnost.

Jedna vojna oblast će se kretati duž sjeveroistočne granice NATO-a, dok će druga graničiti sa sjeveroistočnom Ukrajinom i Poljskom, što će omogućiti Rusiji da se istovremeno suprotstavi NATO-u i pojednostavi komandu i kontrolu za rat u Ukrajini.

Do sada je veći dio ove teritorije potpadao pod Zapadni vojni okrug, koji je formiran 2010. godine spajanjem dva izvorna okruga.

Estonska vanjska obavještajna služba upozorila je da sigurnosna situacija u Evropi i duž estonskih granica u bliskoj budućnosti zavisi od toga da li Ukrajina, uz podršku svojih saveznika, može pobijediti rusku invaziju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније