Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

26. 02. 2024. 17:05 >> 17:27
Čitaj mi:

32. ČLANICA

Mađarski parlament odobrio članstvo Švedske u NATO

Mađarski parlament odobrio je danas zakon kojim se Švedskoj dozvoljava pridruživanje NATO, konačno otvarajući put ovoj nordijskoj zemlji da se pridruži zapadnom odbrambenom savezu.

Za ratifikaciju Protokola glasalo je 188 poslanika, a protiv je bilo šest, poslije više od 18 meseci odlaganja te odluke zbog stavova švedskih političara o stanju demokratije u Mađarskoj.

Da bi neka zemlja ušla u NATO, potrebna je podrška svih članica alijanse. Otkako je Turska prije mjesec ratifikovala Protokol o pristupanju Švedske NATO-u, Mađarska je među 31 članicom alijanse do danas bila jedina koja to nije učinila.

Današnje glasanje u mađarskom parlamentu uklonilo je posljednju prepreku za ulazak u NATO Švedske, koja je zajedno sa susjednom Finskom podnijela zahtjev za pridruživanje alijansi u maju 2022. godine, tri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније