Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

25. 02. 2024. 22:25 >> 22:24

UN

Glad se još može spriječiti u Pojasu Gaze

Glad se i dalje može "spriječiti" u Gazi ako Izrael dozvoli humanitarnim agencijama da donesu više pomoći, izjavio je danas šef agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) Filip Lazarini.

boxPluginImgPrema podacima UN, za 2,2 miliona ljudi, što je velika većina stanovništva, prijeti glad u Pojasu Gaze zbog napada Izraela.

Ozbiljne nestašice mogle bi da dovedu do veće stope mortaliteta novorođenčadi na sjeveru teritorije, gdje je svako šesto dijete mlađe od dvije godine žrtva akutne pothranjenosti.

"To je katastrofa koju je izazvao čovjek... Svijet je bio posvećen tome da više nikada ne dozvoli glad", rekao je Lazarini.

Prema njegovim riječima, glad se i dalje može "izbjeći istinskom političkom voljom da se omogući pristup i zaštita pomoći".

Palestinci u Gazi rekli su za AFP posljednjih dana da su primorani da jedu lišće, stočnu hranu, čak i da ubijaju za hranu životinje namijenjene da nose teret.

Prije rata, oko 500 kamiona dnevno je ulazilo u pojas Gaze sa raznom robom. Ali od 7. oktobra taj broj rijetko je prelazio 200, uprkos ogromnim potrebama koje su sad još hitnije, jer su privreda i poljoprivredna proizvodnja razoreni ratom, prema UN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније