Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Agencije/RTS ]

20. 02. 2024. 07:20 >> 11:25
Čitaj mi:

Rat Izraela i Hamasa – 137. dan

Broj ubijenih Palestinaca premašio 29.000; Počela evropska misija u Crvenom moru

Broj ubijenih Palestinaca premašio 29.000; Počela evropska misija u Crvenom moru Rat Izraela i Hamasa – 137. dan. Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas saopštilo je da je od početka sukoba u Pojasu Gaze u izraelskim napadima stradalo više od 29.000 Palestinaca , dok IDF tvrdi da je dosad stradalo 12.000 hamasovaca. Evropska unija, posle više napada Huta, pokrenula je pomorsku misiju za zaštitu slobodne plovide u Crvenom moru.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da 26 od 27 zemalja Evropske unije zahtevaju hitnu "humanitarnu pauzu", koja će dovesti do održivog mira u Pojasu Gaze. 

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su od početka rata izvele više od 31.000 napada na položaje Hamase u palestinskoj enklavi, kao i na ciljave Hezbolaha u Libanu.
Izraelska vojska, takođe, tvrdi da je do sada ubijeno više od 12.000 hamasovaca, dok iz te palestinske grupe navode da je od početka sukoba stradalo dvostruko manje, oko 6.000 pripadnika Hamasa.

Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, navodi da je od 7. oktobra prošle godine u izraelskim napadima sradalo više od 29.092 Palestinca, dok je preko 6.000 njih povrijeđeno.

Rastu tenzije i u Crvenom moru. 

Jemenski Huti saopštili su da su pogodili britanski teretni brod u Adenskom zalivu, ali i da su oborili američki dron na sjeveru Jemena.

Savjet Evropske unije je, tim povodom, reagovao pokretanjem pomorske misije za zaštitu slobode plovidbe u Crvenom moru i u Persijskom zalivu.

 Za to vrijeme, predsjednik Brazila Lula de Silva proglašen je personom non grata u Izraela zbog izjave o Gazi, ali je naveo da se neće izviniti Tel Avivu zato što je izraelsku operaciju u palestinskoj enklavi uporedio sa Holokaustom.

11:24


Izrael bombardovao Gazu uoči glasanja o primirju


Izraelske snage izvele su jutros vazdušne udare na Gazu, uoči glasanja o primirju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN).

Svjetske sile koje pokušavaju da pronađu izlaz iz krize do sada su bile neuspješne, a očekuje se da će se nastojanja za UN-ovu rezoluciju o prekidu vatre danas suočiti s vetom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nakon mjeseci borbe za jedinstven odgovor, sve članice Evropske unije(EU), osim Mađarske, pozvale su u ponedjeljak na "trenutnu humanitarnu pauzu".

Takođe su pozvali Izrael da ne izvrši invaziju na najjužniji grad Gaze, Rafah, gdje se sklonilo gotovo 1,5 milion Palestinaca.

 

Опширније

09:46

IDF: Eliminisane desetine hamasovaca u Kan Junisu

Izraelske snage su u poslednja 24 sata ubile desetine palestinskih naoružanih napadača u Kan Junisu na jugu Gaze, saopštio je IDF, dodajući da su operacije uključivale vazdušni napad na skladište oružja Hamasa koji je izazvao eksplozije.

Опширније

09:25

Ekipe SZO-a u bolnici Naser: Radi samo agregat koji napaja mašine za održavanje života

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je snimak iz bolnice Naser u gradu Kan Junis, na jugu Pojasa Gaze, u koju su njeni timovi ušli u nedjelju, dva dana nakon što su izraelske trupe izvršile raciju u toj ustanovi pošto su navodno dobili obavještajne podatke da su tu taoci koje drži Hamas.

Na snimku objavljenom na mreži Iks (Tviter) vide se medicinski radnici kako evakuišu pacijente uz svjetlost baterijskih lampi i opisuju štetu na objektima bolnice.

Direktor SZO Tedros Gebrejesus saopštio je prethodno da je toj agenciji UN dozvoljeno da uđe u bolnicu Naser, dva dana nakon što joj je bio odbijen zahtjev za ulazak u taj medicinski kompleks.

Naveo je da je pomognuto lečenje 14 kritičnih pacijenata, od kojih je dvojici bio potreban respirator.

"I dalje su u bolnici Naser 180 pacijenata i 15 doktora i medicinskih sestara. Bolnica se i dalje suočava sa akutnim nedostatkom hrane, osnovne medicinske opreme i kiseonika. Isključena je voda, nema struje, osim rezervnog agregata koji napaja aparate za održavanje života", istakao je Gebrejesus u objavi na mreži X.

Kan Junis je grad na jugu Pojasa Gaze, gde je utočište našlo više od milion Palestinaca koji su pobegli iz drugih djelova Gaze zbog sukoba izraelskih snaga i palestinske militantne grupe Hamas.

Izrael, međutim, najavljuje ofanzivu i na Kan Junis, a humanitarne organizacije i brojni svetski zvaničnici upozorili su da bi to značilo novu humanitarnu katastrofu.

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније