Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

16. 02. 2024. 16:37 >> 16:52
2
Čitaj mi:

TUSK

"Evropa da bude spremna za najcrnji scenario sa Rusijom"

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je u Varšavi da Finska, Poljska i cijela Evropa moraju da budu spremni za najcrnji scenario sa Rusijom i da moraju da izgrade takve kapacitete odbrane da se ne plaše njene vojne snage.

"Evropa mora da bude u stanju da mobiliše svoje snage i sredstva da se ne osjeća uplašeno pred vojnom snagom Rusije. To je apsolutno potrebno i tu ćemo saradjivati“, kazao je Tusk na konferenciji za novinare sa premijerom Finske Peteri Orpom.

Finski premijer je kazao da Evropljani moraju da snose veću odgovornost za svoju odbranu.

"Mi kao zemlje koje su blizu Rusije to savršeno znamo“, kazao je finski premijer.

Njegov poljski domaćin dodao da su obje zemlje na neki način na frontu, jer obe imaju dugu granicu sa Rusijom, a Poljska još i sa Bjelorusijom.

Tusk saopštio je da je njegova vlada donijela odluku i izdvojila za to sredstva da se hitno bolje obezbijedi i modernizuje ograda koju je Poljska podigla na granici sa Belorusijom i apelovao da i baltičke zemlje, kao i Finska i Poljska, bolje obezbijede granice da ne ostane nijedna slaba karika u lancu.

„Imamo interes i da se reformiše legislativa o azilu, jer sadašnja u EU nije adekvatna za prijetnje kakve je stvorila politika Rusije i Bjelorusije“, kazao je Tusk.

Finski premijer je rekao da su današnje razgovore posvetili i boljoj zaštiti spoljnih granica Evropske unije.

„Razgovarali smo o paktu o migraciji i azilu. Evropa mora da ima orudja da se suoči sa situacijama kada zloupotrebljavaju gradjane trećih zemalja za rat protiv nas“, kazao je Orpo.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније