Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Beta ]

06. 02. 2024. 17:44 >> 17:50
Čitaj mi:

doputovao danas

Princ Hari stigao u London poslije vijesti o teškoj bolesti kralja Čarlsa Trećeg

Princ Hari, koji živi u SAD nakon distanciranja od britanske kraljevske porodice, doputovao je danas u London da vidi svog oca, kralja Čarlsa, nakon vijesti da je britanski monarh obolio od raka.

Prema britanskim medijima princ Hari je na aerodrom Hitrou doputovao iz Kalifornije, a list Telegraf navodi da se očekuje da će posjetiti oca u njegovoj londonskoj rezidenciji Klarens Haus.

Bakingemska palata je juče objavila da je kralju Čarlsu III ustanovljen rak, dok je bio na operaciji zbog benignog proširenja prostate, krajem januara. Precizniji tip teške bolesti nije naveden, ali je rečeno da se ne radi o raku prostate. Kralj je juče primio prvi medicinski tretman, ambulantno u bolnici u Londonu, a zatim je proveo noć u svojoj rezidenciji.

Bakingemska palata je saopštila da će se kralj, po savjetu ljekara, uzdržati od javnih obaveza, ali da će nastaviti da obavlja svoje administrativne poslove šefa države i da će nastaviti da obavlja redovne sastanke.

Želje za njegovo brzo ozdravljenje pristigle su iz cijelog svijeta, poslije objave koja je izazvala šok u Velikoj Britaniji.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) da je bolest 75-ogodišnjeg kralja detektovana u ranoj fazi.

"Ja sam naravno u redovnom kontaktu sa kraljem i nastaviću da komuniciram sa njim kao obično", rekao je premijer, koji svake nedjelje razgovara sa kraljem, što je uobičajeno između britanskog monarha i premijera.

Kraljeva bolest vodi britansku monarhiju u novu neizvesnost, samo godinu i po dana nakon smrti kraljice Elizabete Druge, posle više od 70 godina vladavine.

Osim toga i jedna od najomiljenijih figura kraljevske porodice, princeza Kejt, supruga princa Vilijama, nalazi se na dugom oporavku poslije misteriozne operacije abdomena zbog koje je bila u bolnici gotovo dvije nedelje u januaru. Ranije je najavljeno da ona neće obavljati javne funkcije pre Uskrsa, krajem marta.

U međuvremenu, predstavljanje monarhije ostaje u rukama kraljice Kamile (76) i prestolonaslednika princa Vilijama (41).

Nešto malo prije objave da je kralj obolio od raka princ Vilijam je objavio da će se vratiti svojim javnim dužnostima prekinutim na nekoliko nedjelja da bi bio uz suprugu Kejt i njihovo troje djece.

Dolazak princa Harija u London izazvao je nove nade o pomirenju između vojvode od Saseksa, (koji se povukao iz aktivnosti kraljevske porodice 2020. godine) i ostatka porodice, posebno starijeg brata, princa Vilijama.

Prema britanskim medijima on dolazi u London sam, bez supruge Megan i njihovo dvoje djece Arčija i Lilibet, baš kao i za vrijeme krunisanja kralja Čarlsa, u maju prošle godine.

Kao i za operaciju prostate Čarls Treći je izabrao da ne krije svoju bolest od javnosti, ali je Bakingemska palata ipak veoma štura oko objavljivanja bilo kakvih detalja.

U ovom trenutnku njegova eventualna abdikacija je malo vjerovatna, pošto je Čarls Treći, kao i njegova majka, obećao da će posvetiti svoj život službi narodu, ocjenjuje Frans pres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније