Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Politika [ R.B. ]

19. 12. 2023. 18:55 >> 18:55
Čitaj mi:

VLADA ZATRAŽILA POMOĆ

Somalijski pirati ponovo u akciji

Vlada Somalije zatražila pomoć međunarodne zajednice, nakon najnovije plime napada pirata za koje se još ne zna pouzdano da li su u sadejstvu sa Hutima iz Jemena, javile su danas agencije.

Somalski pirati navodno su krajem novembra oteli iranski ribarski brod, Almeraj 1, zatraživši za njegovo oslobađanje 400.000 dolara uz prijetnju da će u slučaju odbijanja, zadržati to plovilo i iskoristiti ga za dalje gusarenje nedaleko od Bab el Mandeba, strateškog južnog prilaza Crvenom moru.

Ubrzo nakon otmice Almeraj 1, druga grupa somalskih pirata otela je tanker Sentral Park koji je plovio pod zastavom Liberije, nedaleko od obale Jemena. Tanker je tokom napada poslao signal za pomoć. Snage sa obližnjeg američkog ratnog broda uhvatile su pirate dok su pokušavali da pobjegnu malim čamcem.

Ova dva napada navela su somalsku vladu da pozove na veću međunarodnu podršku kako bi spriječila ponovnu pojavu piraterije na Rogu Afrike. Slični strahovi da je somalijska piraterija u porastu pojavili su se nakon pet prethodnih napada u periodu 2017—2020.

U međuvremenu, teretni brod MB Ruen koji plovi pod zastavom Malte i koji su ga oteli somalijski pirati prvobitno je bilo prisiljeno da se kreće ka Jemenu, što je dovelo do bojazni da somalijski pirati sarađuju sa Hutima. U slučaju da somalski pirati i jemenski Huti sarađuju u najnovijoj rundi pomorskog nasilja u blizini trase kojom se kreće 17.000 civilnih brodova godišnje na putu ka Suecu ili nazad na Indijski okean, plovidba u tom regionu postaje sve opasnija, ne samo za tankere.

"MV Ruen" je inače plovio na ruti iz Singapura za Gemlik u Turskoj kada su ga oteli pirati u Arapskom moru. Plovilo, na kojem je bilo 18 članova posade, navodno je posljednji put viđeno kako putuje duž sjeveroistočne obale Puntlanda, poluautonomne regije u Somaliji. Prema najnovijim izvještajima pomorskih agencija, "MB Ruen" je viđen na pravcu prema Bab-el-Mandebu u Crvenom moru. Neizvjesno je da li je u međuvremenu, plaćena otkupnina za njegovo oslobađanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније