Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М.Љ. [ Agencije/RTS/Aldžazira/RFE ]

08. 12. 2023. 22:15 >> 22:16
1

63. DAN SUKOBA

SAD uložile veto u Savjetu bezbjednosti na rezoluciju o prekidu vatre

Šezdeset treći dan sukoba Izraela i Hamasa. Izraelska vojska nastavlja operacije u Kan Junisu. Hamas tvrdi da su proteklih dana uništili 135 vojnih vozila Izraela širom pojasa Gaze. Humanitarni program UN u Gazi "više ne funkcioniše. Nema izlaza za stanovnike Gaze", izjavio je šef UN za humanitarna pitanja Martin Grifits. SB UN danas glasa o nacrtu rezolucije kojom se zahtijeva prekid vatre.

 

NAJNOVIJE INFORMACIJE: 

Sjedinjene Američke Države uložile su veto na predlog rezolucije o prekidu vatre u Pojasu Gaze, prenio je Rojters.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom pozvao na otvaranje graničnog prelaza Kerem Šalom kako bi se u Gazu dopremila humanitarna pomoć, prenio je Tajms of Izrael.

Makron je poručio i da je potrebno zaštititi civile u Gazi i podvukao da je potrebno doći do prekida vatre, saopšteno je iz Jelisejske palate.

16:56

Dva visoka zvaničnika Hamasa dodata na crnu listu EU

Dva visoka zvaničnika vojnog krila palestinskog islamskog Hamasa dodata su na crnu listu Evropske unije koja uvodi sanckije protiv pojedinaca i organizacija umiješanih u terorističke akte, saopštio je danas Savjet EU.

Опширније

16:36

Netanjahu ponovio da Palestinska uprava nije rješenje za Gazu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kritikovao je danas Palestinsku upravu nakon što je palestinski premijer Muhamed Štajeh u izjavi za Blumberg izrazio nadu da će Hamas biti partner u upravljanju Gazom posle rata između Izraela i te ekstremističke organizacije.

 

Опширније

16:32

Diplomatski izvori: Glasanje o rezoluciji o prekidu vatre odloženo za večeras

Glasanje Savjeta bezbjednosti UN o nacrtu rezolucije u kojoj se zahtijeva hitan prekid vatre u sukobu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze iz humanitarnih razloga odloženo je za 17.30 po lokalnom vremenu u Njujorku, navele su diplomate, a prenosi Rojters.

Опширније

15:31

Bombardovana najstarija i najveća džamija u Gazi

Izraelska vojska bombardovala je najstariju i najveću džamiju u Pojasu Gaze, Veliku Omari džamiju.

Snimci i fotografije na društvenim mrežama pokazuju ogromnu štetu na džamiji.

Опширније

14:22

Izrael pojačao udare na Pojas Gaze

Stanovnici Pojasa Gaze i izraelska vojska izvijestili su o pojačanim borbama u obje oblasti, na sjeveru gdje je Izrael ranije rekao da su njegove trupe u velikoj mjeri izvršile svoje zadatke prošlog mjeseca, i na jugu gdje su ove nedjelje pokrenule novi napad.

Hamas je izvijestio da se najintenzivniji sukobi sa izraelskim snagama vode na sjeveru u okrugu Šejaja u gradu Gazi, kao i na jugu u Kan Junisu.

Portparol izraelske vojske na arapskom jeziku objavio je na društvenim mrežama da trupe "snažno djeluju protiv Hamasa u Pojasu Gaze, posebno u oblasti Kan Junis i na sjeveru".

On je rekao da svi stanovnici moraju da napuste oblasti Džabalija i Zejtun na sjeveru, kao i Šejaja i stari grad u gradu Gaza.

"Na jugu, stanovnici koji traže sklonište trebalo bi da krenu duž obale, a glavni put sjever-jug kroz kičmu enklave sada je 'bojno polje'", rekao je on.

Izraelska vojska saopštila je ranije danas, da je pogodila više od 450 ciljeva u Gazi sa kopna, mora i vazduha u posljednja 24 sata - najviše od pada primirja prošle nedjelje i oko duplo više od dnevnih cifara koje se obično izvještavaju od tada.

Na meti izrealskih aviona jutros su se našli izbeglički kampovi Džabalija, Nuseirat i El Fara.

Опширније

14:18

Izrael: U Gazi vjerovatno još 137 talaca

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštio je da se vjeruje da Hamas u Gazi drži još 137 talaca.

Saopštenje je izdato devet nedjelja nakon napada Hamasa izvedenog 7. oktobra, dok izraelske vlasti nastavljaju sa sprovođenjem istrage.

Опширније

12:41

Izraelska vojska: Uništene zgrade koje sadrže Hamasovu infrastrukturu

Izraelska vojska je saopštila da su njene trupe "uništile zgrade koje sadrže Hamasovu infrastrukturu na Univerzitetu El Azhar u gradu Gazi".

Kako se navodi, u univerzitetskom kampusu vojnici su pronašli ulaz u tunel koji vodi do škole udaljene oko kilometar.

Snage su u tom području pronašle eksplozivne naprave, djelove raketa, lansera i drugu opremu.

Takođe, rezervisti 14. oklopne brigade izvršili su prepad na osmatračnicu Hamasa u oblasti Šati.

IDF tvrdi da su vojnici pronašli 200 ručnih radija, desetine kamera, kao i tunel i oružje.

Опширније

12:27

Palestinski Crveni polumjesec: Desetine poginulih i povrijeđenih u vazdušnom napadu na civilni objekat u Kan Junisu

Više desetina palestinskih civila ubijeno je i povrijeđeno u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u blizini bolnice El Amal i sjedišta palestinskog Crvenog polumjeseca u Kan Junisu, saopštila je ta spasilačka služba na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru.

Ukazuju da je bombardovanje izazvalo paniku među 14.000 raseljenih.

Опширније

09:37

Raste broj žrtava u izraelskom napadu na kamp El Fara

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da se broj ubijenih u izraelskom napadu na izbjeglički kamp El Fara na Zapadnoj obali, popeo na šest.

Опширније

09:36

IDF: Izvedeni udari na više od 450 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze

Izraelska vojska (UDF) saopštila da je tokom proteklog dana izvela udare na više od 450 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze, dok se kopnene operacije nastavljaju.

Među pogođenim lokacijama su vojne baze, osmatračnice i skladišta oružja.

Опширније

09:00

Novi izraelski vazdušni napadi na izbjeglički kamp

Izraelske snage napale su brojna područja širom Pojasa Gaze, uključujući i izbjeglički kamp Džabalija, u sjevernom dijelu Gaze.

Tokom noći u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u izbjegličkom kampu Nuseirat, u centralnom dijelu Gaze, ubijeno je pet osoba.

Опширније

08:34

Palestinsko ministarstvo zdravlja: Pet Palestinaca ubijeno

Izraelske snage ubile su pet Palestinaca tokom racije u blizini Tubasa, grada na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Kancelarija portparola izraelske vojske saopštila je da provjerava izvještaj.

Опширније

08:19

SB UN glasa o nacrtu rezolucije kojom se zahtijeva prekid vatre
 
Arapske i islamske zemlje pozvale su na glasanje o nacrtu rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva prekid vatre u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći.

Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Guteres poslao SB u sredu u kojem upozorava na predstojeću "humanitarnu katastrofu" u Gazi i poziva 15 članica toga tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca, preneo je AP.

Nacrt rezolucije su podneli Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) koji su arapski predstavnik u SB.

Guteres bi trebalo da obavijesti danas Savjet bezbjednosti o pismu poslatom 15-članom tijelu prema rijetko korišćenom članu 99 Povelje UN na koji se nijedan generalni sekretar UN nije pozvao još od 1989. godine.

Опширније

08:00

Grifits: Program pomoći UN u Gazi više ne funkcioniše

Humanitarni program UN u Gazi "više ne funkcioniše", izjavio je šef UN za humanitarna pitanja Martin Grifits.

"Nema izlaza za stanovnike Gaze", rekao je on.

Prema njegovim riječima, nedostatak bezbjednosti u Gazi odnosi se i na humanitarne operacije.

"To znači da ako planirate humanitarnu isporuku u Gazi danas, morate imati u vidu i vjerovatnoću da će ona biti prekinuta, da može biti napadnuta, da može biti opljačkana, da može biti zaustavljena, preusmjerena", naveo je Grifits.

Pozivajući ponovo na hitan prekid vatre, Grifits je istakao da uništavanje zdravstvenog sistema u Gazi takođe znači da će bolesti postati rasprostranjenije.

Опширније

07:48

Опширније

07:08

Odbrambene snage Izraela nastavljaju sa operacijama u Pojasu Gaze i tvrde da napreduju u gradu Kan Junisu.

Oružano krilo Hamasa je, u cjelosti ili djelimično, uništilo 135 vojnih vozila Izraela u protekla tri dana širom Pojasa Gaze, rekao je portparol Hamasa.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je Hezbolah da ne pokreću treći libanski rat sa Izraaelom, rekavši da ukoliko krenu u okršaj, da će se "Bejrut pretvoriti u Gazu".

Bijela kuća je saopštila da Izrael i Hamas nisu ni blizu novog dogovora o humanitarnoj pauzi u sukobu između te dvije strane.

Izrael je pristao da, na zahtjev SAD, otvori prelaz Kerem Šalom samo za pregled humanitarne pomoći koja u Gazu stiže preko prelaza Rafa, saopštio je visoki američki zvaničnik.

Visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi pozvao je na prekid vatre između Izraela i Hamasa kako bi se omogućila značajna humanitarna pomoć u Gazi.

Ujedinjeni Arapski Emirati zatražili su od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da glasaju o nacrtu rezolucije u kojoj se zahtijeva momentalno humanitarno primirje između Izraela i palestinskog militantnog Hamasa u Pojasu Gaze, rekle su neimenovane diplomate.

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi rekao je da je 17.177 Palestinaca ubijeno, a 46.000 povrijeđeno u izraelskim udarima na palestinsku enklavu od 7. oktobra.

Organizacija "Amnesti internešnal" saopštila je da su izraelski napadi u kojima je poginuo novinar Rojtersa Isam Abdala, a ranjeno još šest novinara, 13. oktobra, vjerovatno bili direktni napadi na civile i da moraju da se istražuju kao ratni zločin.

Опширније

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније