Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RTS ]

07. 12. 2023. 08:44 >> 08:44
1

NEĆE NIŠTA ZAJEDNIČKO SA RUSIJOM

Jelka u Kijevu prvi put osvijetljena u skladu sa novim kalendarom

Jelka na kijevskom Trgu Svete Sofije, ispred istoimene saborne crkve, prvi put je osvijetljena 6. decembra, kada vjernici koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru obilježavaju Dan svetog Nikole.

Rojters navodi da se veliki broj ljudi okupio na jednom od omiljenih kijevskih trgova kako bi prisustvovao uključivanju lampica na jelci.

Ovo je prvi put da se Sveti Nikola slavi po novom, Gregorijanskom kalendaru, što je promjena koju je odobrio vjerski vrh u Ukrajini, kako bi se distancirao od vjerske prakse u Rusiji.

Domaćica Olesija Poliaroš rekla je da su, iako je situacija takva da nije za slavlje, došli kako bi osjetili božićni duh uprkos svemu.

Pristuni na trgu su rekli da su saglasni sa promijenjenim datumom.

"Ne bi trebalo da imamo ništa zajedničko sa tom zemljom", naveli su okupljeni na trgu.

Inače, lampice je simbolično uključio gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, rekavši da je jelka finansirana iz privatnih donacija kako bi se omogućilo da državni novcu bude izdvojen za vojsku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније