Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ N1 ]

06. 12. 2023. 11:06 >> 11:06

AKCIJA EUROPOLA

Zaplijenjeno 260.000 litara lažnog maslinovog ulja

U zajedničkoj akciji Italije i Španije uhapšeno je 11 osoba osumnjičenih za švercovanje 260.000 litara lažnog maslinovog ulja.

Prodavanje lažnog maslinovog ulja, upozorava Europol, postalo je uobičajeno u zemljama koje ga proizvode, kao što su Španija i Italija. Utvrđeno je da pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koje se bave prevarama s hranom koriste tzv. "lampante ulje", lošiju varijantu maslinovog ulja, kako bi razredili svoj proizvod.

U pitanju je maslinovo ulje koje se ne može konzumirati. I to 260.000 litara zaplijenjeno je u akciji OPSON koja je ciljala kriminalne grupe koje se bave preprodajom krivotvorene ili pokvarene hrane.

U zajedničkoj akciji italijanske i španske policije uhapšeno je 11 osoba, a Europol upozorava da se 260.000 zaplijenjenih litara lažnog maslinovog ulja reklamiralo i prodavalo kao pravo, odnosno kao "ekstra djevičansko maslinovo ulje", piše Večernji list.

Za lampante maslinovo ulje karakteristična je povišena kiselost, nepoželjni ukus i izrazito neprijatan miris, zbog čega nije pogodno za konzumaciju. Europol pojašnjava i da pojam "lampante" potiče iz njegove istorijske upotrebe kada se upotrebljavalo kao gorivo u uljanim svjetiljkama.

Pojava lažnog maslinovog ulja je, po Europolu, splet različitih okolnosti, poput inflacije, smanjene proizvodnje maslinovog ulja, sve veće potražnje…

U racijama koje su sprovedene u Italiji i Španiji zaplijenjena su četiri automobila, 91.000 eura i razna dokumentacija.

Italijanski istražitelji su na Siciliji i u Toskani pretražili tri fabrike maslinovog ulja, za koje su sumnjali da proizvode lažno maslinovo ulje. Od vlasnika su tražili spisak klijenata i dokumentaciju, a izuzeti su i uzorci maslinovog ulja, te je jedna od tih kompanija kažnjena, jer nije na ispravan način označavala svoje proizvode. Osim toga, Europol je u Španiju poslao svoju mobilnu kancelariju kako bi se ubrzalo poređenje uzetih uzoraka maslinovog ulja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније