Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

05. 12. 2023. 20:34 >> 20:34

PREDSJEDNICA EK

Fon der Lajen: EU neće tolerisati Kinu

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas da EU neće tolerisati trgovinski jaz između tog bloka i Kine zauvijek.

"Imamo sredstva da zaštitimo svoje tržište, ali preferiramo da do rješenja dođemo pregovorima", kazala je ona za fon der Lajen. 

Komentar predsjednice EK došao je samo par dana pred posjetu delegacije EU Pekingu, gdje će predsjednik evropskog savjeta Šarl Mišel imati sastanke sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom i premijerom Li Ćijangom, prenosi Teletrejder.

Fon der Lajen izjavila je danas da je predstojeći samit EU - Kina samit izbora, jer je odnos EU prema Kini veoma složen.

Ona je u intervjuu za Afp u okviru Juropian njuzrum (ENR) projekta, uoči samita EU-Kina, koji će se održati 7. decembra, pojasnila da samit govori o višestrukim izborima koji mogu da se preduzmu.

"Prije svega, u našim trgovinskim odnosima. Drugo, pozicioniranju na globalnoj sceni u ruskom ratu protiv Ukrajine i krizi na Bliskom istoku. Ali i o izborima koji su na stolu kako bi se udružile snage u borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti biodiverziteta", rekla je ona.

Ona je kazala i da se trgovinski disbalans između EU i Kine udvostručio u posljednje dvije godine i do sada iznosi skoro 400 milijardi eura, za šta, kako kaže, ima razloga.

"Mislim da je važno da Kinu ne vidimo samo kao trgovinskog partnera i industrijsku moć, već i kao tehnološkog konkurenta i vojnu moć. Vidimo nedostatak pristupa kineskom tržištu za evropske kompanije. Vidimo preferencijalni tretman domaćih kineskih kompanija i gledamo pitanje skrivenih i direktnih i indirektnih subvencija kineskim kompanijama u odnosu na evropske kompanije. I ovde je važno shvatiti da na jedinstvenom tržištu EU štitimo konkurenciju. I fer konkurenciju. I zato takođe želimo fer konkurenciju kada su u pitanju globalni akteri koji dolaze na naše jedinstveno tržište", rekla je fon der Lajen.

Na pitanje zašto misli da bi stvari mogle da se promijene sada, posebno kada kineska ekonomija nije u tako dobroj poziciji, ona je rekla da je važno da se razgovara o razvoju događaja u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prema njenim riječima, primjetno je usporavanje rasta u Kini, ali se još uvek vidi višak kapaciteta u proizvodnji kada su u pitanju subvencije.

"Dakle, višak kapaciteta na globalnom tržištu i kineskih proizvoda. Kao posledica toga, neki globalni igrači, neka tržišta se zatvaraju, neka su zatvorila svoja tržišta i ovo je bio ogroman efekat prelivanja na evropsko jedinstveno tržište. I mi ćemo razgovarati o ovim pitanjima takođe sa činjenicama i brojkama i kako da ih riješimo da bismo ponovo uspostavili ravnotežu trgovine između Evropske unije i Kine. Neravnoteža je vidljiva, na primjer, kada se pogleda izvoz iz Kine u EU je tri puta veći nego obrnuto. Drugim riječima, ako imate tri kontejnera koji idu iz Kine u Evropu, dva od ovih kontejnera su prazna i vraćaju se kući", pojasnila je fon der Lajen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније