Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

03. 11. 2023. 16:55 >> 17:00

USPORAVANjE

SAD: Za mjesec 150.000 novih radnih mjesta

Poslodavci u SAD su usporili sa zapošljavanjem u oktobru, dodajući skromnih, ali ipak pristojnih 150.000 radnih mjesta, što je znak da tržište rada ostaje otporno uprkos visokim kamatnim stopama koje su zaduživanje učinile mnogo skupljim.

Iako je broj novih radnih mjesta u oktobru naglo opao u odnosu na septembarskih 297.000, prošlomjesečno povećanje je dovoljno da ukaže da mnoge kompanije i dalje žele da zapošljavaju i da je ekonomija u dobrom stanju.

Rast broja radnih mjesta bio bi veći u oktobru da nije bilo štrajkova radnika u automobilskoj industriji, usmjerenih protiv proizvođača vozila iz Detroita. Štrajkovi su okončani ove nedelje privremenim nagodbama, pošto su kompanije pristale na znatno bolje plate i na beneficije radnicima.

Stopa nezaposlenosti u SAD porasla je u oktobru sa 3,8 na 3,9 odsto. Takođe, Ministarstvo rada je revidiralo procjenu rasta broja radnih mjesta u avgustu i septembru za ukupno 101.000, što je još jedan znak mogućeg usporavanja na tržištu rada.

Štrajkovi radnika u automobilskoj industriji doveli su u oktobru do gubitka 35.000 radnih mjesta u fabrikama. Među sektorima koji su prošlog mjeseca ostvarili solidan rast broja zaposlenih bili su zdravstvo, gdje je broj radnih mjesta povećan za 58.000, vladine agencije (51.000) i građevinske kompanije (23.000).

Nasuprot tome, sektor ugostiteljstva, koji obuhvata barove, restorane i hotele, prijavio je skroman rast broja radnih mjesta, kao i sektor profesionalnih i poslovnih usluga.

Izvještaj o radnim mjestima objavljen je u trenutku kada američka centralna banka procjenjuje ekonomske podatke kako bi odlučila da li da ponovo poveća referentnu kamatnu stopu u nastojanju da obuzda inflaciju, ili da je ostavi na sadašnjem nivou, kao što je učinila ove nedjelje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније