Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS ]

29. 10. 2023. 16:31 >> 16:49

INFLACIJA UZIMA MAHA

U Italiji poskupila pica, porasla i cijena maslinovog ulja

U Italiji i Španiji zbog drastičnog rasta cijene maslinovog ulja poskupili su i tradicionalni specijaliteti – pica i paelja. I to kada je u pitanju ona omiljena italijanska "Margarita" cijene sastojaka porasle su za više od 8 odsto. Da li se to već preliva i na navike Italijana?

"Protivinflacijsko tromjesečje" naziv je inicijative italijanske vlade čiji je cilj da se blokiraju cijene određenih proizvoda i zaštiti kupovna moć građana, ne bi li se na taj način ublažile posljedice inflacije.

Samoposluge, radnje kao i apoteke koje se pridružuju inicijativi izlažu blokirane cijene za pastu, mlijeko, jaja, ulje, sapune, odnosno osnovne prehrambene i neprehrambene proizvode, kao i one za ličnu higijenu.

Inflacija u Italiji, po podacima Nacionalnog instituta za statistiku, u 2023. godini iznosi više od 5 odsto, dok je prošle godine zabilježila rast od 8,1 odsto, što je bio najveći rast zabilježen u proteklih 37 godina.

Osnovni uzrok je rast cijena energenata, što je dovelo do povećanja cijena transporta i potrošačke korpe koja bilježi rast za više od 8 odsto.

U januaru ove godine prosečna cijena maslinovog ulja u Italiji bila je oko 5,62 eura, cijena koja je u avgustu ove godine doživjela povećanje za 30 odsto, ukupno 42 odsto ukoliko se uporedi sa prethodnom godinom u isto vrijeme.

Suša u Španiji koja je glavni svjetski proizvođač maslinovog ulja smanjila je berbu maslina za 56 odsto, pa su cijene u toj zemlji dostigle rekordni rast od 227 procenata.

Slična situacija je i sa Grčkom i Portugalijom, dok je Maroko, koji je četvrti izvoznik maslinovog ulja na svijetu, odlučio da trenutno blokira izvoz.

Cijena na veliko maslinovog ulja u drugoj polovini oktobra dostigla je 8,7 eura po litru. To je rekordno povećanje, tako da je 2023. za sada godina koja bilježi najveći rast cijena maslinovog ulja.

Italijani se svakodnevno suočavaju sa porastom cijena za koje sami građani kažu da su se udvostručile. Naime, proizvod koji su samo prije godinu dana plaćali 5 eura, danas plaćaju 10.

"Kao što znate, država interveniše ne bi li smanjila račune i uvodi važne mjere pomoći građanima u suočavanju sa inflacijom“, kaže Đorđa Meloni, premijerka Italije.

Poskupjela i pica

Pored maslinovog ulja, porasle su i cijene brašna, paradajza i mocarele, tako da je jedno od najomiljenijih italijanskih jela – pica – poskupjela za 14 odsto.

Danas se Italijanima više isplati da kupe već gotovu picu u samoposluzi, nego da je sami naprave kod kuće jer je po podacima Blumberga gotova pica poskupjela za 7 odsto, a prodato je 60.000 tona u vrijednosti od 1,2 milijarde eura.

U Italiji se godišnje napravi oko 2,7 milijardi pica, a to znači da se potroši 200 miliona kilograma brašna, 225 miliona kilograma mocarele, 30 miliona litara maslinovog ulja i 260 miliona kilograma paradajz sosa.

U 2023. godini italijanske porodice prosječno troše, u odnosu na 2019. godinu i do 400 eura više, što znači više od 3.000 eura mjesečno zbog energetske inflacije, klimatskih promjena i sukoba u svijetu.

Italijani kupuju manje, ali troše više – dok plate stoje na istom mjestu već godinama.

Iz tog razloga je italijanska vlada kao jednu od mjera, donijela i odluku da se do kraja decembra zamrznu cijene određenih proizvoda ne bi li bar na taj način italijanskim porodicama olakšale svakodnevni život.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније