Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

23. 09. 2023. 16:50 >> 16:57

FLORIDA

SAD grade brze pruge

Privatna brza putnička željeznička linija pokrenuta je između dva najveća turistička čvorišta Floride - gradova Majami i Orlando gdje vozovi idu 200 kilometara na sat.

Dosad jedina željeznička linija velike brzine u SAD je Amtrakova "Acela" sa prosječno svega 70 kilometara na sat, ali ponegdje i 240 km/h, između Bostona i Vašingtona, koja radi od 2000. godine.

Amtrak je u vlasništvu savezne vlade.

Privatna linija "Brajtlajn" (Brightline) koja je u petak otvorila brzu liniju Majami-Orlando, gradi još jednu koja će 2027. godine vozovima koji će dostići brzinu od 300 kilometara na sat povezati južnu Kaliforniju i Las Vegas.

Linija Majami-Orlando je koštala "Brajtlajn" pet milijardi dolara koje je dao njen vlasnik "Fortress Investment Group" računajući da će po osam miliona ljudi godišnje tih 378 kilometara putovati za 3,5 sata, 30 minuta kraće od do sada prosječne vožnje.

Ta kompanija naplaćuje 158 dolara (148 eura) povratnu kartu za poslovnu klasu i 298 dolara (272 eura) za prvu klasu, a četiri povratne karte za porodice i grupe koštaju ukupno 398 dolara (372 eura).

Dnevno će tom prugom vozovi saobraćati 32 puta.

"Brajtlajn" koja je 2018. godine počela da vozi svoje neonsko žute vozove na 112 kilometara pruge između Majamija i Vest Palm Biča, prva je privatna međugradska željeznička putnička služba u SAD posle 100 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније