Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1 ]

24. 08. 2023. 19:13 >> 19:40

PENZIONISANI RUSKI PUKOVNIK

Da li je Andrej Trošev novi šef Vagnera?

Nakon pada aviona u kome se, kako su potvrdile ruske vlasti, nalazio Jevgenij Prigožin, ponovo se postavilo pitanje koliko je Vagner potreban Kremlju i da li će na njegovo čelo postaviti čovjeka odanog Vladimiru Putinu? Tačnije, Andreja "Sedog" Troševog?

Podsjetimo, nedugo nakon Prigožinovog neuspjelog puča, tzv. „marša na Moskvu“, on i ruski predsjednik započeli su pregovore koji su rezultirali povlačenjem vagnerovaca u Bjelorusiju.

Putin je tada predložio da novi lider paravojne formacije, umjesto Prigožina, postane Trošev.

Putin je tada plaćenicima ponudio nekoliko opcija kako da nastave svoj posao, uključujući mogućnost dalje borbe pod Troševom, pisale su ruske novine Komersant.

"Mogli su da se okupe na jednom mjestu i nastave da služe i ništa se za njih ne bi promijenilo. Predvodila bi ih ista osoba koja je sve vrijeme bila njihov pravi komandant“, rekao je tada Putin.

Novinar Komersanta pitao je Putina šta se onda dogodilo, a ruski predsjednik je odgovorio:

"Mnogi su klimali glavom (potvrdno) kada sam to rekao.“

Ko je Andrej Trošev?

Sijedi (Sedoi) je pozivni znak Andreja Troševa, penzionisanog ruskog pukovnika, jednog od osnivača i člana Vagner grupe, piše u dokumentima o sankcijama koje su objavile Evropska unija i Francuska prema ovoj grupi.

Sankcije Evropske unije u vezi sa situacijom u Siriji detaljno opisuju poziciju Troševa kao šefa štaba operacija Vagner grupe u Siriji, koja je podržavala sirijski režim.

Trošev je rođen u aprilu 1953. u Lenjingradu, u bivšem Sovjetskom Savezu.

U dokumentima stoji da jdirektno bio uključen u vojne operacije Vagner grupe u Siriji.

Posebno je bio angažovan u oblasti Deir ez Zora.

U obrazloženju sankcija Ujedinjenog Kraljevstva iz juna 2022. godine takođe stoji da je „Andrej Nikolajevič Trošev bio izvršni direktor Vagner grupe“.

Među njegovim saradnicima je još jedan od osnivača Vagner grupe Dimitrij Utkin, koji je takođe bivši oficir ruske vojne obavještajne službe GRU.

Trošev je takođe povezan sa komandantima Vagnerovih grupa Aleksandrom Sergejevičem Kuznjecovim i Andrejem Bogatovom.

"Sijeda kosa“ je takođe bivši radnik specijalnog odreda za brzo reagovanje Sjeverozapadnog federalnog okruga ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, navodi ruska novinska agencija Fontanka.

Takođe je veteran ratova u Čečeniji i Avganistanu.

Za službu u Avganistanu Trošev je odlikovan sa dva ordena Crvene zvijezde – odlikovanjem Sovjetskog Saveza za izuzetne zasluge.

Za zasluge u operaciji u Čečeniji odlikovan je sa dva ordena za hrabrost i medaljom Ordena zasluga za otadžbinu 2. stepena.

Podsjetimo, Ukrajina je uvela sankcije Troševu 26. februara ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније