Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Radio Slobodna Evropa ]

19. 08. 2023. 12:49 >> 12:50

POMOĆ PUČISTIMA

Burkina Faso i Mali rasporedili avione u Nigeru

Burkina Faso i Mali rasporedili su vojne avione u Nigeru, javio je nigerski TV kanal RTN.

Kako prenose turska agencija Anadolija i afrički mediji, te susjedne zemlje u Niger su poslale vojnu tehniku kako bi pomogle nigerskim pučistima u odbijanju eventualnog napada.

Dodaje se da Mali i Burkina Faso tvrde da na taj način sprovode svoje obaveze navedene u zajedničkom saopštenju o solidarnosti sa Nigerom. U tom dokumentu 31. jula su izrazile solidarnost sa narodom Nigera, upozoravajući da će eventualnu vojnu intervenciju u Nigeru smatrati kao objavu rata i Maliju i Burkini Faso.

Prethodno je Blok zapadnoafričkih zemalja Ekovas (ECOWAS) saopštio da je spreman za vojnu intervenciju u Nigeru ukoliko takva naredba bude bila izdata. Ta odluka donijeta je nakon dvodnevnog samita ministara odbrane zemalja Zapadne Afrike u Akri, prestonici Gane.

„Izabran je 'Dan de' za vojnu intervenciju. To nije naša omiljena opcija ali smo dužni da to učinimo zbog nigerske hunte", rekao je Abdel Fatu Musa, komesar Ekovasa.

Dodao je de je cilj intervencije obnavljanje ustavnog poretka.

Vojska Nigera 26. jula saopštila je da je sa vlasti svrgla predsjednika Mohameda Bazuma.

EU i SAD traže oslobađanje predsjednika

Burkina Faso i Mali, u kojima je vojska rušila vlade 2020. i 2022, stale su na stranu nigerske hunte i u zajedničkom pismu 17. avgusta Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Ekovasu saopštile da će razmjere posljedica eventualne vojne intervencije biti nepredvidive.

Prethodno su državne delegacije Malija i Burkine Faso posjetile Niger kako bi pokazale solidarnost sa njegovim vojnim liderima koji su od puča pod međunarodnom izolacijom.

U međuvremenu je specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija za zapadnu Afriku i Sahel Leonardo Santos Simao otputovao u Niger da bi razgovarao o izgledima za rješavanje krize nakon vojnog udara.

"On ostaje u kontaktu sa predstavnicima Ekovasa, zainteresovanim stranama u Nigeru i drugim zainteresovanim stranama radi brzog i mirnog rješavanja problema", rekao je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

Nakon vojnog puča u Nigeru, Evropska unija obustavila je finansijsku pomoć i bezbjednosnu saradnju sa Nigerom. EU i Sjedinjene Američke Države zatražile su momentalno oslobađanje svrgnutog predsjednika Muhameda Bazuma i povratak demokratskog poretka u zemlji.

Učesnici hitnog sastanka načelnika generalštabova Oružanih snaga zemalja Ekovasa održanog početkom avgusta u Abudži usvojili su plan u slučaju vojne intervencije u Nigeru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније