Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М.Љ. [ Klix.ba ]

05. 06. 2023. 08:05 >> 08:05

NAKON 20 GODINA ROBIJE

Pomilovana majka koja je ubila četvoro djece

Žena koja je osuđena kao najgori serijski ubica u Australiji pomilovana je nakon što je odležala 20 godina iza rešetaka jer je ubila svoje četvoro djece.

Glavni tužilac Novog Južnog Velsa Mihael Dejli intervenisao je da naredi oslobađanje Ketlin Folbig, na osnovu preliminarnih nalaza istrage koja je otkrila "osnovnu sumnju" u njenu krivicu za sve četiri smrti.

Dejli je na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekao da je razgovarao s guvernerom i preporučio bezuslovno pomilovanje, koje je odobreno.

"Ovo je bilo strašno iskušenje za sve zainteresovane i nadam se da naše današnje akcije mogu donekle zatvoriti ovu 20 godina staru stvar", rekao je Dejli.

Folbig je 2003. godine zatvorena po tri tačke optužnice za ubistvo i jedno za ubistvo iz nehata nakon smrti njene četiri bebe tokom decenije od 1989. U svakom slučaju, ona je bila osoba koja je pronašla njihova tijela, iako nije bilo fizičkih dokaza da je ona uzrokovala njihove smrti.

Umjesto toga, porota se oslonila na argument tužilaštva da su šanse da četiri bebe iz jedne porodice umru prirodnom smrću prije navršene dvije godine bile tako beskonačno male da se mogu uporediti sa svinjama koje lete. Zabilježili su i sadržaj njenog dnevnika, koji je sadržavao odlomke koji su u izolaciji protumačeni kao priznanje krivice.

Tek 2019. godine, istraga o njenim osudama pokazala je da nema razumne sumnje da je počinila zločine.

Ali još jedna istraga počela je prošle godine nakon što su se pojavili novi naučni dokazi koji su dali genetsko objašnjenje za smrt djece. Glavna zastupnica koja je pomagala u istrazi ističe da postoji čitav set dokaza koji govori o krivici Folbig.

Folbig je imala samo 20 godina kada se udala. U roku od godinu dana zatrudnjela je sa Kalebom, koji je rođen u februaru 1989. i živio je samo 19 dana. Sljedeće godine, Folbigovi su dobili još jednog sina, Patrika, koji je umro sa osam mjeseci. Dvije godine kasnije, Sara je umrla sa 10 mjeseci. Zatim je 1999. četvrto i najdugovječnije dijete porodice Folbig, Laura, umrla sa 18 mjeseci.

Policijska istraga o smrti svo četvoro djece počela je onog dana kada je Laura umrla, ali prošlo je više od dvije godine prije nego što je Folbig uhapšena i optužena. Do tada se njen brak raspao, a Kathleenin muž je sarađivao s policijom na podizanju slučaja protiv nje. On je policiji predao njene dnevnike, za koje su tužioci tvrdili da sadrže najdublje misli majke izmučene krivicom zbog svoje uloge u smrti njene djece.

Pregledom posmrtnih ostataka beba nije pronađen nikakav fizički dokaz da su se ugušile, ali bez drugih vjerodostojnih razloga koji bi objasnili njihovu smrt, sumnja se fokusirala na Folbigga.


Godine 2003., kada ju je osudio na 40 godina zatvora, sudija Graham Bar prisjetio se Folbigine problematične prošlosti – njen otac je ubio njenu majku kada je imala samo 18 mjeseci, a ona je mnoge od svojih godina formiranja provela u hraniteljstvu.

"Ona će uvijek biti opasna ako joj se da odgovornost da se brine o djetetu", rekao je sudija Graham Bar: "To se nikada ne smije dogoditi."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније