Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

04. 06. 2023. 16:26 >> 16:26

ZELENSKI

Najmanje 500 ukrajinske djece ubijeno u ratu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je u ruskom ratu protiv njegove zemlje, koji je sada u 16. mjesecu, ubijeno najmanje 500 ukrajinske djece.

On je ovo izjavio ubrzo pošto su spasioci iz ruševina izvukli tijelo dvogodišnje djevojčice koja je poginula u ruskom napadu sinoć na centralni grad Dnjepar.

"Rusko oružje mržnje koje nastavlja da uzima i uništava živote ukrajinske djece svaki dan "ubilo je stotine koji su nestali od početka ruske invazije 24. februara 2022", rekao je ukrajinski predsjednik u saopštenju.

"Mnogi od njih su mogli da postanu čuveni naučnici, umjetnici, sportski šampioni da doprinesu ukrajinskoj istoriji", rekao je on.

Rekao je da je nemoguće utvrditi tačan broj djece koja su stradala zbog toga što su neke oblasti pod ruskom okupacijom.

"Moramo da izdržimo i pobijedimo ovaj rat. Cijela Ukrajina, cio naš narod, sva naša djeca, moraju biti slobodna od ruskog terora", rekao je Zelenski.

Regionalni guverner Dnjepra Serhij Lisak rekao je da je petoro djece među 22 osobe ranjene u jučerašnjem napadu kada su oštećene dvije stambene zgrade.

Rusi su danas izveli nove napade dronovima i krstarećim raketama, ciljajući više oblasti u zemlji, uključujući i glavni grad Kijev.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su protivvazduhoplovni sistemi oborili tri od pet Šahid dronova i četiri od šest ispaljenih krstarećih raketa.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Juri Ihnat rekao je da su dvije rakete pogodile vojnu bazu u Kropivnickiju, gradu u centralnoj Kirovogradskoj oblasti.

Ruska vojska saopštila je da je sprovela niz napada posljednjih dana na ukrajinske protivvazduhoplovne sisteme, vazduhoplovne baze i vojna skladišta.

Napadi se odvijaju u vrijeme kada se Ukrajina sprema za dugoočekivanu kontraofanzivu kada se nada da će povratiti dodatne teritorije.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније