Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Nova.rs ]

09. 05. 2023. 22:00 >> 22:04
2

POROTA U NjUJORKU ODLUČILA

Tramp proglašen krivim za seksualno zlostavljanje

Njujorška porota je utvrdila da je Donald Tramp seksualno zlostavljao kolumnistkinju i novinarku E. Džin Kerol u jednoj njujorškoj robnoj kući prije 27 godina.

Donald Tramp je seksualno zlostavljao E Džin Kerol, a zatim je oklevetao nazivajući je lažovom, odlučila je porota. Devetočlana porota federalnog suda na Menhetnu odbacila je Trampovo poricanje da je napao Kerol i presudila u njenu korist.

Da bi ga proglasili odgovornim, porota od šest muškaraca i tri žene morala je da donese jednoglasnu presudu. Razmišljali su nešto manje od tri sata. Gospođi Kerol je dodijeljena odšteta od 5 miliona dolara, prenosi Skaj njuz.

Presuda je po prvi put pravno žigosala bivšeg američkog predsjednika kao seksualnog predatora. Ali pošto je to rezultat građanskog, a ne krivičnog postupka, jedina pravna sankcija sa kojom će se Tramp suočiti je finansijska.

Presuda će dodatno pojačati Trampove pravne probleme. Prošlog mjeseca se izjasnio da nije kriv po 34 krivične prijave za falsifikovanje poslovnih zapisa zbog isplate tajnog novca zvijezdi za filmove za starije Stormi Danijels tokom predsjedničkih izbora 2016. godine. Takođe izgleda da će se Tramp suočiti sa krivičnim prijavama zbog svojih pokušaja da falsifikuje rezultat predsjedničkih izbora u Džordžiji.

Bivši predsjednik je takođe meta federalne istrage o njegovim postupcima tokom predsjedničkih izbora 2020. i nakon njih, uključujući juriš na Kapitol i skrivanje tajnih dokumenata na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi, prenosi Gardijan.

Porotu od tri žene i šest muškaraca ubijedilo je Kerolino samouvjereno svjedočenje tokom tri dana dok je opisivala seksualni napad u svlačionici robne kuće u Njujorku 1996. godine.

Trampov advokat Džo Takopina rekao je na početku suđenja da će iskoristiti Kerolove riječi da opovrgne njene navode. Takopina je takođe rekao da će pokazati da je bivša kolumnistkinja urotila sa dvojicom bliskih prijatelja da lažno optuže bivšeg predsjednika jer su „mrzeli“ Trampa i njegovu politiku.

Ali nakon sedam dana svjedočenja nije uspio da uradi nijedno i porota je stala na stranu Kerol koja je svjedočila da ju je napad ostavio u nemogućnosti da ima romantičnu vezu. Rekla je da je Tramp tada „srušio njenu reputaciju“ negirajući da se napad dogodio kada je izašla u javnost sa 2019. godine. Magazin El ju je otpustio za nekoliko mjeseci.

Bivši predsjednik je više puta nazvao Kerol lažovom, uključujući i nakon njenog prvog dana svjedočenja, kada je objavio na svom sajtu na društvenim mrežama, nazivajući njene optužbe „izmišljenom prevarom“.

„Ovo je lažna priča – Lov na vještice!“ Tramp je napisao.

Kerol je na suđenju rekla da je naletjela na Trampa dok je izlazila iz luksuzne robne kuće Bergdorf Gudman jedne večeri u proljeće 1996. godine.

„Rekao je: „Moram da kupim poklon, dođi da mi pomogneš“, rekla je ona. „Bila sam oduševljena.“

Kerol je rekla da joj je Tramp rekao da je poklon za ženu, pa je predložila tašnu, a zatim šešir, ali on nije bio zainteresovan.

„Uzeo je krzneni šešir i mazio ga kao mačka ili pas. Onda je rekao: „Znam, donji veš“, rekla je ona.

Kerol je sebe opisala kao „apsolutno očaranu“ Trampovom zabavnom pričom i rekla da joj je „zadovoljstvo“ što je sa njim išla na odjeljenje za donje rublje. Ona je sudu ispričala da je „oteo“ bodi sa pulta i rekao joj da ga isproba.

Kerol je rekao da je Tramp predložio da oboje probaju i pokazao prema svlačionici. Rekla je da ga nije shvatila ozbiljno, misleći da je sve to velika šala. Raspoloženje se brzo promijenilo nakon što su ušli u svlačionicu.

„Odmah je zatvorio vrata i gurnuo me uza zid. Gurnuo me je tako snažno da sam udarila glavom. Bila sam izuzetno zbunjena“, rekla je.

Kerol je rekao da je situacija „potpuno postala mračna“.

Kerol je rekla da nije mogla da pobjegne iz Trampovog stiska. Govoreći tiho i polako, rekla je da ju je silovao.

Kolumnistkinja je rekla da će uvijek žaliti što je ušla u svlačionicu sa Trampom, opisujući to kao „veoma glupo“.

Kerol je prolila suze dok je objašnjavala da od silovanja nije mogla ni da se nasmije muškarcu koji joj je privukao i da je to označilo kraj njenog seksualnog života.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније