Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

27. 03. 2023. 13:21 >> 13:20

DEPOZITE I ZAJMOVE

Američka banka otkupljuje propalu banku SVB

Američka banka "First Citizen" otkupiće ukupne depozite i zajmove banke SVB koja je bankrotirala početkom marta, objavila je noćas američka bankarska uprava FDIC.

Transakcija se odnosi na 72 milijarde dolara aktive, objavila je FDIC navodeći da će se danas 17 podružnica SVB-a otvoriti kao Frst Sitizen.

Krah Banke Silicijumske doline SVB (Silicone Valley Bank) izazvao je paniku u bankarskom sektoru u SAD, sa posljedicama koje su uticale i na evropska tržišta.

SVB koja je bila bliska tehnološkom sektoru iznenada se našla u teškoćama kada je objavljena prodaja finansijskih obveznica u vrijednosti od 21 milijardu dolara, sa gubitkom od 1,8 milijardi dolara i namjere da poveća kapital.

Uslijedila su masovna povlačenja novca i vlasti su 10. marta ocijenile da je nesolventna i preuzele kontrolom nad aktivom banke, što je bio najveći bankrot banke u SAD od 2008. godine.

Od sada će svim zajmovima i depozitima te ustanove upravlljati banka Frst Sitizen, dok će uprava FDC voditi računa o 90 milijardi dolara preostale aktive.

Kolaps SVB-a potresao je bankarsku industriju i zbog toga su FDIC i drugi regulatori u SAD-u djelovali da zaštite štediše i spriječe širi finansijski haos.

SVB čije sjedište je u Santa Klari u Kaliforniji krahirala je 10. marta kada su deponenti pojurili da povuku novac uz strahovanje da je banka u teškoćama. To je bila druga najveća banka u američkoj istoriji koja je doživjela krah.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније