Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Mina ]

21. 03. 2023. 22:38 >> 22:38

ZELENSKI

"Sve veća podrška za osnivanje Tribunala za rusku agresiju"

Sve više država podržava stvaranje specijalnog tribunala koji bi Rusiju smatrao odgovornom za agresiju na Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je kazao da je razgovarao sa austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i irskim premijerom Leom Varadkarom, kako bi im zahvalio što su se pridružili međunarodnoj grupi koja priprema stvaranje specijalnog tribunala.

"Krug partnera koji su spremni da rade zajedno na kažnjavanju Rusije za agresiju neminovno se širi. I to čini izglede za kažnjavanje sve realnijim", rekao je Zelenski, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je podsjetio da je govorio o specijalnom tribunalu u obraćanju na konferenciji evropskih ministara pravde u Londonu.

"Apelovao sam na učesnike konferencije i pozvao ih da podrže sve elemente međunarodnih napora kako bi agresor bio precizno kažnjen", rekao je Zelenski.

Evropski parlament je u januaru usvojio preporučljivu rezoluciju o stvaranju posebnog tribunala za zločin ruske agresije na Ukrajinu.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE) jednoglasno je sedmicu kasnije izglasala osnivanje tribunala.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan je, međutim, rekao da se protivi predlogu Evropske unije, navodeći da je taj sud sposoban da efikasno razmatra ratne zločine koje je Rusija počinila u Ukrajini.

MKS je 17. marta izdao nalog protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ruskog lidera za ličnu odgovornost za otmice djece iz Ukrajine.

Sud je takođe izdao nalog za hapšenje Marije Lvove-Belove, ruske službenice za prava djece koja navodno usmjerava prebacivanje ukrajinske djece u Rusiju.

Kremlj je odbacio nalog, tvrdeći da je nevažeći jer Rusija nije u nadležnosti MKS-a. Ukrajina takođe nije članica MKS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније