Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Anadolija ]

19. 03. 2023. 18:37 >> 18:40

ZA ČETIRI PROCENTA

Makronova popularnost pala zbog penzione reforme

Samo 28 odsto ispitanika kazalo je da je zadovoljno Makronovim radom, što je za četiri odsto manje nego prethodni mjesec, dok je 70 odsto kazalo da je nezadovoljno.

Politička kriza u Francuskoj, koja je izbila zbog vladinih planova za reformu penzionog sistema, odrazila se na značajan pad popularnosti predsjednika države Emanuela Makrona.

Posljednje istraživanje javnog mnjenja Instituta Ifop pokazalo je da je Makronova popularnost pala u martu na nivo neviđen od početka 2019. godine, kada je Francuska bila poprište masovnih protesta "žutih prsluka".

Samo 28 odsto ispitanika kazalo je da je zadovoljno Makronovim radom, što je za četiri odsto manje nego prethodni mjesec, dok je 70 odsto kazalo da je nezadovoljno.

Anketa je provedena od 9. do 16. marta dok su francuski parlamentarci pregovarali o takozvanoj penzionoj reformi, kojom bi se podigla zakonska dob za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Rejting podrške javnosti za francusku premijerku Elisabet Borne ostao je nepromijenjen u martu s 29 odsto. To je još uvijek njen najniži nivo popularnosti od preuzimanja dužnosti u maju prošle godine.

Borne je u četvrtak aktivirala članak 49.3 francuskog Ustava kako bi sprovela kontroverznu penzionu reformu bez glasanja u Nacionalnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta. To je izazvalo talas masovnih protesta širom Francuske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније