Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Ivan Mijanović ]

15. 03. 2023. 17:06   >>  17:06 3

POSKUPLjENjA I U EU

Cijene rastu iako inflacija opada

Cijene prehrambenih proizvoda u Evropskoj uniji znatno su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Dok su određene zemlje uvele ograničavanje maloprodajnih cijena, druge ispituju koliku ulogu marže imaju na njihovo formiranje i inflaciju....

Uprkos padu inflacije u EU, cijene proizvoda i dalje rastu.

Anketa:

  • Smatram da su cijene hrane definitivno visoke u Belgiji, kada ih uporedimo sa Francuskom ili Velikom Britanijom. Ne mislim da je to isključivo posljedica inflacije, cijene u Belgiji uvijek su bile visoke.
  • Nisam primijetio da su cijene zakupa stana veće. Zivim tu na uglu već tri godine i kirija je uvijek bila ista. Sto se tiče hrane, kupujem na veliko, pa su cijene niže, tako da ne bih rekao da sam pogođen poskupljenjem.
  • Cijene smještaja su porasle, cijene hrane isto i jako teško izlazimo na kraj. Sve to utiče na moj budžet.
  • Hrana je definitivno skuplja, dok bih rekla da je cijena garderobe na istom nivou kao ranije. Kupujem na akcijama, i samo ono što mi treba.

U zemljama EU, najveći rast cijena zabilježen je u Mađarskoj, skoro pedeset odsto, a slijede Litvanija i Estonija... Prema statističkim podacima najviše su poskupili svježe mijeko, šećer, jaja, ulja i maslac, i to u prosjeku - od 30 do 60 procenata.

Tokom prethodne godine naglo poskupljenje bilježe jaja, koja su do 80 odsto skuplja u Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj. Kako bi zaustavli dalji udar ka kućni budžet neke zemlje uvele su ograničenje maloprodajnih cijena određenih proizvoda, dok druge visoke cijene pripisuju visokim maržama.

"Zabilježili smo prosječne bruto marže profita od 52% za luk, 42% za pomorandže, 45% za svinjetinu, 45% za šargarepu, 43% za jaja. Želimo da shvatimo šta je u korijenu ovih neslaganja i da razumijemo kakvu ulogu imaju profitne marže u formiranju inflatornog procesa", kaže ministar ekonomije Portugalije Antonio Kosta e Silva.

No, veće cijene prati i korekcija zarada, koje su u Belgiji veće 11,5 posto bruto u odnosu na prošlu godinu, dok zemlje mogu računati i na izdašnu pomoć EU.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније