Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

12. 03. 2023. 16:48 >> 16:48
1

ISTORIJSKA DOBIT

Saudijski naftni gigant zaradio 161 milijardu dolara

Naftni gigant "Saudi Aramko" (Aramco) je danas objavio da je prošle godine zaradio 161 milijardu dolara, tvrdeći da je to najveća ikada zabilježena godišnja dobit te kompanije koja je na berzi i izazivajući kritike ekoloških i aktivista za ljudska prava.

Čudovišno veliki profit te kompanije proizašao je iz rasta cijena energenata pošto je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine, a sankcije zbog toga ograničile prodaju ruske nafte i prirodnog gasa na zapadnom tržištu.

"Aramko" se nada da će povećati proizvodnju da bi iskoristio potražnju dok Kina ponovo ulazi na globalno tržište posle ukidanja domaćih ograničenja zbog korona virusa koja su pogodila njenu proizvodnju.

Jačanje "Aramka" bi moglo da donese milijarde potrebne za plaćanje planova prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da razvije futurističke gradske pejzaže kako bi se Saudijska Arabija udaljila od nafte.

"S obzirom na to da očekujemo da će nafta i gas biti od suštinskog značaja u doglednoj budućnosti, rizici nedovoljnog ulaganja u našu industriju su realni, uključujući više cijene energenata", rekao je izvršni direktor i predsednik "Saudi Aramka", Amin H. Naser, u saopštenju.

Dobit je porasla za 46,5 odsto u poređenju sa 2021. kada je bila 110 milijardi dolara, a 49 milijardi 2020. godine kada se svijet suočio sa najgorim blokadom zbog pandemije korona virusa, obustavljanja putovanja i cijena nafte koje su nakratko bile negativne.

"Aramko" je proizvodnju sirove nafte držao na 11,5 miliona barela dnevno 2022, a nada se da će dostići 13 miliona barela dnevno do 2027. Da bi povećao tu proizvodnju, planira da potroši čak 55 milijardi dolara ove godine na kapitalne projekte.

Aramco je objavio dividendu od 19,5 milijardi dolara za četvrti kvartal 2022. godine, koja će biti isplaćena u prvom kvartalu ove godine.

Rezultati kompanije "Aramko", na koje se gleda kao na vođu globalnog energetskog tržišta, odražavaju ogromne profite ostvarene u britanskom energetskom gigantu BP, američkim "Ekson Mobilu", "Šhelu" i drugima 2022. Ali sama veličina profita od 161 milijarde dolara zasijenila je čak i dobit niza kompanija svih drugih sektora privrede u svijetu.

Referentna sirova nafta tipa "Brent" sada se prodaje za oko 82 dolara po barelu, a cijena je u junu prošle godine premašila 120 dolara. Kompanija "Aramko" čije bogatstvo zavisi od globalnih cijena, objavila je rekordnu dobit od 42,4 milijarde dolara u trećem kvartalu 2022. godine posle skoka cijena.

Visoke cijene dodatno su zaoštrile veze tog kraljevstva i Sjedinjenih Država, koje su tradicionalno garant bezbijednosti Persijskog zaliva zbog tenzija sa Iranom. Kraljevstvo je prošle jeseni saopštilo da je Bajdenova administracija nastojala da odloži odluku OPEK-a i saveznika, uključujući Rusiju, da smanje proizvodnju, što bi povećalo cijene.

Saudijski planovi razvoja finansirani prodajom nafte izazivaju kritiku ekoloških i aktivista za ljudska prava.

Generalna sekretarka Amnesti internešenela, Anjes Kalamar, kritikovala je godišnji profit "Aramka" jer je od "prodaje fosilnih goriva - najvećeg pokretača klimatske krize".

"To je još šokantnije jer je ovaj višak nagomilan tokom globalne krize troškova života i potpomognut povećanjem cena energenata koje je rezultat agresorskog rata Rusijeprotiv Ukrajine", saopštila je ona.

Kalamar je ukazala da je Saudijska Arabija zbog smrtnih kkazni "jedan od najvećih svjetskih dželata", da je u višegodišnjem ratu u Jemenu i da proganja disidente.

"Ovi izuzetni profiti, kao ni bilo koji budući prihodi 'Aramka', ne bi trebalo da se koriste za finansiranje kršenja ljudskih prava, njihovo prikrivanje ili pokušaj da se zataškaju", rekla je ona.

Ogromni naftni resursi Saudijske Arabije, koji se nalaze blizu površine njenog pustinjskog prostranstva, čine je jednim od najjeftinijih mjesta na svijetu za proizvodnju sirove nafte. Na svakih 10 dolara povećanja cijene barela nafte, Saudijska Arabija će zaraditi dodatnih 40 milijardi dolara godišnje, prema Institutu za međunarodne finansije.

Po cijeni akcija "Aramka" od 8,74 dolara na berzi Tadavul u Rijadu, iako je manja od rekordnih 11,55 prošle godine, "Aramko" i dalje dalje vrijedi 1.900 milijardi dolara – što ga čini drugom najvrjednijom kompanijom na svijetu iza "Epla" (Apple).

Saudijska vlada i dalje posjeduje ogromnu većinu akcija te kompanije. "Saudi Aramko" od kraja 2019. nije objavio svoju vrijednost, a vjeruje se da je i tada javno naveo samo njen djelić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније