Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ R.B. ]

10. 03. 2023. 12:05   >>  12:05

PRIVREMENI SPORAZUM

EU dogovorila smanjenje potrošnje struje

Države članice Evropske unije (EU) i pregovarači iz Evropskog parlamenta (EP) dogovorili su privremeni sporazum u cilju smanjenja potrošnje energije u Uniji.

Sporazum nalaže da države EU zajedno smanje potrošnju energije za 11,7 odsto u odnosu na procjenu potrošnje za 2030. godinu napravljenu prije tri godine.

To je dio evropskog Zelenog dogovora iz 2020. godine, odnosno planova EU da postane klimatski neutralna do 2050. godine i ostaje da ga zvanično usvoje EP i Evropski savjet.

Evropska komisija pozdravila je privremeni sporazum koji takođe određuje mjere borbe protiv energetskog siromaštva i promociju lokalnih planova za grijanje i hlađenje u gradovima sa više od 45.000 stanovnika.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans koji nadzire evropski Zeleni dogovor izjavio je da je "ušteda energije ključni korak ka spasavanju planete".

"Posljednjih mjeseci, Evropljani su pokazali da su spremni i sposobni da se suoče sa ovim izazovom, a naša industrija je dokazala da može da optimizuje svoju upotrebu energije i proizvodne procese", rekao je on.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније