Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

08. 03. 2023. 11:21 >> 11:20

OCJENA UN-A

Avganistan zemlja s najmanje prava žena na svijetu

Talibanske vlasti u Avganistanu priznaju ženama najmanje prava u svijetu, ocijenile su danas Ujedinjene nacije. Misija UN je u saopštenju objavljenom na Međunarodni dan žena, 8. mart navela da je nova vlast u Avganistanu gotovo "jedinstvena u usredsređenosti da nametne pravila koja većinu žena i djevojaka ostavljaju zarobljenim u kući".

Uprkos obećanjima talibana da će biti umjereniji nego za vrijeme njihove prethodne vladavine (1996-2001), ipak su nametnuli oštre mjere od ponovnog preuzimanja vlasti u avgustu 2021.

Talibani su zabranili ženama učešće u javnom životu, a djevojčicama školovanje poslije šestog razreda, sprovodili su javna pogubljenja poslije presuda njihovih sudova i obračunavali se sa pripadnicima manjinskih zajednica.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica misije u Avganistanu Roza Otunbajeva izjavila je da Avganistan pod talibanima "ostaje najrepresivnija država na svijetu kada su u pitanju ženska prava".

"Uznemiravajuće je bilo svjedočiti njihovim metodičnim, namjernim i sistematskim naporima da izbace avganistanske žene i djevojke iz javne sfere", rekla je ona.

Ograničenja, posebno zabrana obrazovanja i rada žena u nevladinim organizacijama, izazvala su žestoku međunarodnu osudu, ali talibani nijesu pokazali znake da će povući mere.

"Zatvaranje gotovo polovine stanovnika države u kuće je čin nacionalnog samopovređivanja. To će osuditi ne samo žene i djevojke već i sve Avganistance na siromaštvo. To će dodatno izolovanti Avganistan od svojih građana i ostatka svijeta", rekla je Otunbajeva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније