Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ Mina ]

05. 02. 2023. 17:02 >> 16:56

U DIVANIJI

Protest u Iraku zbog ubistva djevojke

Desetine Iračanki i Iračana protestovalo je danas u gradu Divanija, zbog ubistva 22-godišnje Tibe Ali.

Irački ministar unutrašnjih poslova Sad Man saopštio je da je Ali ubio njen otac 31. januara, u gradu u centralnom dijelu Iraka, nakon čega se predao policiji.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, takozvano "ubistvo iz časti" potreslo je Iran u vrijeme kada grupe za ženska prava ukazuju na nasilje nad ženama u Iraku, tražeći izmjene zakona kojim bi se uvele strože kazne za nasilnike.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima su pozivali na izmjene zakona.

Na jednom od njih pisalo je "Nema časti u zločinu ubistva žena".

Ali je živjela u Istanbulu u Turskoj i imala je Jutjub kanal sa preko 20 hiljada pratilaca, na kom je objavljivala video sadržaje koji su dokumentovali njen život u turskom gradu.

U svom prvom video snimku u novembru 2021. godine, Ali je rekla da se preselila u Tursku da nastavi školovanje, ali da je odlučila da ostane tamo.

Njen otac se navodno nije složio sa tim potezom, niti sa njenim planovima da se uda za partnera.

Predstavnica organizacije za zaštitu prava Amnesty International, Aja Majzoub, navela je u saopštenju za medije da će se nasilje nad ženama i djevojčicama u Iraku nastaviti dokle god vlasti ne uvedu rigorozne zakone, kako bi ih zaštitili od rodno zasnovanog nasilja.

Hrvatska optužila Tanaskovića, Crna Gora traži da bude izručen

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније