Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

05. 02. 2023. 17:36 >> 17:31

POZVAO DA SE POLOŽI ORUŽJE

Papa Franjo završio posjetu Južnom Sudanu misom na otvorenom

Papa Franjo pozvao je danas na misi na otvorenom na kraju svoje posjete glavnom gradu Južnog Sudana Džubi, da se položi oružje u toj zemlji razorenoj nasiljem i siromaštvom.

Sve vrijeme tokom svoje 48-očasovne posjete papa je pozivao na mir u toj većinski hrišćanskoj zemlji od 12 miliona stanovnika.

Zemlja je bila od 2013. do 2018. godine u građanskom ratu pristalica dvojice suprotstavljenih vođa Salva Kira i Rika Mašara, a u sukobu je stradalo 380.00 ljudi dok su milioni interno raseljeni.

"Položimo oružje mržnje i osvete... nadvladajmo te antipatije i neprijateljstva koji su vremenom postali hronični i koji mogu da suprotstave plemena i etničke zajednice", rekao je papa pred oko 70.000 vjernika.

Prije mise papa je pozdravio i blagoslovio okupljene vozeći se u svom "papamobilu", praćen lokalnom muzikom.

Papa danas odlazi iz Džube za Rim. On će u avionu imati tradicionalnu konferenciju za novinare.

Papa je juče pozvao da se obezbijedi "dostojan život" interno raseljenih u toj zemlji, kojih je, prema Ujedinjenim nacijama u decembru bilo oko 2,2 miliona, kao posljedica oružanih sukoba i nevremena.

Od dolaska u Južni Sudan papa je pozvao političare da naprave iskorak ka miru i osudio korupciju.

UN i međunarodna zajednica redovno optužuju južnosudanske vođe da održavaju status kvo, podstiču nasilje, guše političke slobode i za pronevjeru javnih sredstava. Lične vojske Salva Kira i Rika Mašara takođe su osuđene za ratne zločine.

Uprkos mirovnom sporazumu potpisanom 2018. godine u zemlji koja je stekla nezavisnost od Sudana 2011. nasilje je nastavljeno.

U četvrtak uoči dolaska pape najmanje 21 osoba je ubijena prilikom krađe stoke na jugu zemlje.

Prije dolaska u Južni Sudan papa je bio u četvordnevnoj posjeti Kinšasi, glavnom gradu Demokratske Republike Kongo, gdje je osudio zločine oružanih grupa na istoku te zemlje.

To je 40. posjeta pape inostranstvu od kada je izabran 2013. godine, a treća u podsaharskoj Africi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније