Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Kliks.ba ]

30. 01. 2023. 10:35 >> 10:30

POTRAGA U TOKU, STANOVNIŠTVO UPOZORENO

"Rio Tinto" izgubio opasnu radioaktivnu kapsulu u Zapadnoj Australiji

Multinacionalna rudarska kompanija "Rio Tinto" je ranije ovog mjeseca izgubila radioaktivnu kapsulu na području između dva australijska grada, a kapsula bi ukoliko dođe u dodir sa ljudima mogla da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Potraga je u toku, stanovništvi upozoreno, a kompanija se javnosti izvinila zbog ovog incidenta.

Saopštili su da shvataju da je to vrlo zabrinjavajuće, te da s vlastima rade na pronalasku ove kapsule koja sadrži cezij-137 koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako se dodirne. Kapsula je izgubljena na području između gradova Njuman i Pert.

U Rio Tintu tvrde da su pokrenuli internu istragu kako bi utvrdili kako je kapsula izgubljena u transportu. Kapsula se do 12. januara koristila u rudniku Gudai-Dari, koji se nalazi na zapadu Australije, a njen nestanak je prijavljen 25. januara.

Nadležni su upozorili na moguću radijaciju širom zapadne Australije. Riječ je o maloj srebrenoj kapsuli koja se koristi kao senzor, a čiji je prečnik šest milimetara i duga je osam milimetara. Međutim, izlaganje njenom sadržaju je vrlo opasno.

Prema riječima australijskog zdravstvenog stručnjaka Endrua Robertsona, izlaganje je jednako izlaganju 10 rendgenskih zraka u jednom satu ili količini prirodnog zračenja u godinu dana. Kapsula je izgubljena na jednom od najmanje naseljenih područja u državi. Ipak, vlasti su zabrinute da bi neko mogao pronaći kapsulu i uzeti je, ne znajući o čemu se radi.

"Ako budete u kontaktu s kapsulom ili ste u blizini, možete oštetiti kožu, što podrazumijeva i opekotine. Ako ste duže blizu kapsule, onda možete dobiti ono što se zove akutna radijacijska bolest i to će potrajati neko vrijeme", obrazložio je Robertson.

Ovo se desilo nakon što Rio Tinto pokušava da popravi svoju reputaciju koju je narušio uništavanjem skloništa u stijenama svetim za Aboridžine kao domorodačkom australijskom plemenu. Kompanija je uništila 46.000 godina stare stjenovite pećine kako bi proširila rudnik željezne rude. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo i povlačenje nekoliko čelnih ljudi u kompaniji, prenosi BBC.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније