Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

26. 01. 2023. 22:02 >> 21:57

ZBOG AGRESIJE NA UKRAJINU

Aušvic: Dan sjećanja na žrtve Holokausta bez ruskih predstavnika

Na Dan sjećanja na žrtve Holokausta predstavnici Rusije neće moći da sjutra odaju poštu žrtvama u najvećem nacističkom logoru smrti Aušvic-Birkenau, pošto ih Muzej u Aušvicu nije pozvao zbog agresije Rusije na Ukrajinu, iako su vojnici Crvene armije oslobodili taj logor 27. januara 1945.

"Zbog napada na slobodnu i nezavisnu Ukrajinu predstavnici Ruske Federacije nijesu pozvani da učestvuju u ovogodišnjem obilježavanju godišnjice oslobođenja Aušvica", saopštio je medijima portparol Muzeja Bartoš Bartizel.

Do sada je ruska delegacija, često sa vrlo visokim ruskim zvaničnicima na čelu, uvijek učestvovala u svečanoj komemoraciji i predstavnik Rusije obavezno je bio među nekoliko koji su se s tog mjesta obraćali svijetu s apelom "Nikad više".

"Jasno je da ne mogu da potpišem nikakvo pismo ambasadoru Rusije koje bi zvučalo kao pozivnica. Nadam se da će se to u budućnosti promijeniti, ali čeka nas dug put. Rusiji će biti potrebno neizmjerno dugo vrijeme i duboka autorefleksija poslije ovog sukoba da se vrati u civilizovani svijet", kazao je poljskoj agenciji PAP direktor Muzeja bivšeg nacističkog logora Aušvic-Birkenau, Pjotr Civinjski.

Direktor Muzeja i Memorijalnog kompleksa u koji je pretvoren taj najveći logor smrti koji su Njemci podigli u okupiranoj Poljskoj, podsjetio je da su glavne zvanice uvijek preživjeli logoraši, a da se pozivnice upućuju i medijima, predstavnicima poljskih vlasti i ambasadama zemalja koje su zainteresovane za istoriju Aušvica.

Poljska u petak poštu žrtvama holokausta odaje centralnom komemoracijom u nekadašnjoj najvećoj nacističkoj fabrici smrti, logoru Aušvic-Birkenau, zatim u Varšavi ispred Spomenika junacima Varšavskog geta, a ulicama glavnog grada Poljske, kao svake godine na taj dan, krstari prazan, sablasni stari tramvaj sa žutom Davidovom zvijezdom od geta do stanice gdje su Jevreje trpali u vagone za stoku i odvozili u smrt u Aušvic, Treblinku, Majdanek i druge logore u okupiranoj Poljskoj.

Širom Poljske uveče se u prozorima pale svijeće, kao podsjećanje na jevrejske susjede kojih više nakon pakla Holokausta nema.

Logor Aušvic otvoren je 1940. kraj mjesta Ošvjenćim nakon okupacije Poljske prvobitno kao logor za zarobljene Poljake, ali 1942. postao je centralno mjesto fašističke monstruozne industrije smrti i pokušaja da se pobiju i likvidiraju evropski Jevreji.

U Aušvicu proširenom u kompleks Aušvic-Birkenau njemački nacisti pobili su u gasnim komorama oko 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja, ali i Roma i Sinta, 70.000 Poljaka, sovjetske vojne zarobljenike i pripadnike drugih evropskih naroda i pretvorili tako kompleks u najveće groblje.

Logor je pretvoren u muzej 1947. godine, a njegovom tri kilometra dugom trasom od kapije sa ciničnim nacističkim napisom "Rad oslobađa" do Spomenika žrtvama holokausta kraj ruševina gasnih komora prolazi godišnje preko dva miliona posjetilaca iz cijelog svijeta.

Datum kada je kapije Aušvica otvorila Crvena armija 27. januara i naišla na oko 7.000 poput sablasti jedva preživjelih ljudi, Ujedinjene nacije su 2005. odabrala kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније