Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RSE ]

13. 01. 2023. 13:22 >> 13:50

BLIŽI UKRAJINI

NATO šalje izviđačke avione u Rumuniju

Sjevernoatlantski savez (NATO) će premjestiti nekoliko svojih promatračkih aviona trenutno stacioniranih u Njemačkoj u Rumuniju, gdje će biti bliže Ukrajini.

Nadzorni avioni sistema za upozoravanje i kontrolu (AWACS) trebali bi stići u Bukurešt u utorak, 17. januara, "kako bi podržali pojačanu prisutnost saveza u regiji i pratili rusku vojnu aktivnost", saopštio je NATO danas.

Avioni AWACS, koji se obično nalaze u blizini Ačena u zapadnoj Njemačkoj, biće stacionirani u bazi rumunskih vazdušnih snaga u Otopeni blizu Bukurešta, nekih 200 kilometara od istočne granice te zemlje koja je članica Evropske unije i NATO-a s Ukrajinom, i tamo će ostati nekoliko sedmica.

"Dok ruski nezakoniti rat u Ukrajini nastavlja prijetiti miru i sigurnosti u Evropi, ne smije biti sumnje u odlučnost NATO-a da zaštiti i obrani svaki pedalj savezničke teritorije", rekla je Oana Lungesku, portparolaka NATO-a.

Lungesku je dodala kako AWACS može otkriti avione udaljene stotinama kilometara, što ih čini ključnom sposobnošću za NATO-ovo odvraćanje i obrambenu poziciju.

"Zahvaljujem Rumuniji što je ugostila avione, što daje važan doprinos našem ranom upozoravanju", dodala je.

Oko 180 pripadnika vojnog osoblja takođe će biti raspoređeno u bazu Otopeni u Rumuniji.

NATO nije precizirao koliko će od njegovih 14 AWACS-ova trenutno stacioniranih u Njemačkoj biti poslano u Rumuniju, ali prema vojnim izvorima tri aviona biće raspoređena u istočnoevropsku zemlju, piše njemačka novinska agencija dpa.

AWACS, sa svojim radarskom postavom u obliku gljive, može locirati i identifikovati druge avione na udaljenosti većoj od 400 kilometara.

Avioni mogu proslijediti informacije svim ostalima u zračnom prostoru koji su opremljeni na odgovarajući način, što znači da se teoretski mogu koristiti kao leteća komandna mjesta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније