Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

18. 12. 2022. 14:55 >> 14:52
1

NOVO TESTIRANjE

Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete ka Japanskom moru

Sjeverna Koreja ispalila je danas dvije balističke rakete srednjeg dometa nekoliko dana poslije objave Pjongjanga da je uspješno testirao motor na čvrsto gorivo sa ciljem da razvije novo oružje, javila je južnokorejska vojska sa dodatnim podacima.

Prvobitno je javljeno da je ispaljena jedna neidentifikovana balistička raketa.

Združeni generalštab Južne Koreje saopštio je da je detektovao dvije balističke rakete srednjeg dometa ispaljene iz zone Gongšang-ri, u sjeverozapadnoj provinciji Sjeverni Pjongjang, u pravcu Istočnog mora, poznatog takođe kao Japansko more.

Rakete su detektovane između 11 i 12 po lokalnom vremenu i preletjele su oko 500 kilometara, navodi se u saopštenju južnokorejskog generalštaba.

Kako se dodaje obavještajne službe Južne Koreje i SAD analiziraju ovo ispaljivanje u svijetlu nedavnih sjevernokorejskih poteza vezanih za razvoj raketa.

Južnokorejska vojska osudila je današnje ispaljivanje raketa ocijenivši da se radi o "ozbiljnoj provokaciji" i "jasnom kršenju" rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a.

"Naša vojska će zadržati puno stanje pripravnosti i spremnosti da sprovede razorni odgovor na svaku provokaciju iz Sjeverne Koreje", navela je južnokorejska vojska.

Uprkos teškim mejđunarodnim sankcijama koje se odnose na program naoružanja Pjongjang je izgradio arsenal interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM). One su međutim sve na tečno gorivo.

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un objavio je da mu je strateški prioritet razvoj motora na čvrsto gorivo da bi se gradile naprednije rakete, poput motora testiranog u petak.

Kim Džong Un je 2022. godine rekao da želi da Sjeverna Koreja ima najsnažniju nuklearnu snagu na svijetu i proglasio da je nuklearni status njegove zemlje "nepovratan".

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније