Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

06. 12. 2022. 22:30 >> 22:27

AVGANISTAN

Talibani dozvoljavaju da avganistanske djevojke polažu maturski ispit

Talibanske vlasti Avganistana su danas nagovijestile i da će djevojkama biti dozvoljeno da ove nedjelje polažu maturske ispite, iako im je zabranjen pristup učionicama otkako su bivši pobunjenici prošle godine preuzeli vlast.

Šef odjeljenja za obrazovanje u Kabulu izjavio je da će se ispiti održati u srijedu ali nije naveo više informacija o tome koliko će djevojaka moći da polaže ispit.

Po dva dokumenta Ministarstva obrazovanja, odluka se odnosi na 31 od 34 avganistanske provincije u kojima zimski školski raspust počinje krajem decembra.

Ispit neće polagati učenice iz tri oblasti Kandahar, Helmand i Nimroz jer imaju drugačiji raspored za školsku godinu i maturski ispiti se obično tamo održavaju kasnije.

Direktorka jedne srednje škole u ​​Kabulu rekla je da je obaviještena da će djevojčice iz dvanaestog razreda imati samo jedan dan za polaganje ispita iz 14 predmeta, sa 10 pitanja iz svakog.

Direktorka koja iz straha od osvete ne želi da joj se objavi ime, rekla je da većina učenica nema udžbenike te je, kako je rekla, "polaganje ispita besmisleno".

Talibani su zabranili djevojčicama da pohađaju srednju i višu školu, ženama zabranili da rade na nekim poslovima i uveli stroge kodekse oblačenja. Ženama je zabranjeno i da posjećuju parkove, teretane i parkove zabave.

Ženama nije uskraćen pristup na univerzitete i najvjerovatnije će avganistanske djevojke koje završe srednju školu poslije ispita u srijedu moći da upišu univerzitete.

Postupanje talibana prema ženama i djevojkama u Avganistanu naišlo je na teške kritike. Ranije ovog mjeseca stručnjaci UN-a su procijenili da se to graniči sa zločinom protiv čovječnosti i da bi postupanje vlasti trebalo da bude istraženo i krivično gonjeno u skladu sa međunarodnim pravom, a talibani su te ocjene odbacili.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније