Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ RSE ]

05. 12. 2022. 19:55 >> 19:52

SAD

Oružani napad na trafo-stanice u Sjevernoj Karolini

Dvije trafo-stanice u okrugu Mur u Sjevernoj Karolini, u Sjedinjenim Američkim Državama, oštećene su u napadu iz vatrenog oružja, saopštile su okružne vlasti.

Navodi se da se slučaj istražuje kao krivično djelo, da će dani biti potrebni da se stanice poprave, te da će do tada desetine hiljada stanovnika biti bez električne energije.

"Napad na vitalnu infrastrukturu je ozbiljan zločin izveden sa predumišljajem“, napisao je na Tviteru guverner Sjeverne Karoline Roj Kuper (Roy Cooper).

On je dodao da očekuje da će državne vlasti Sjeverne Karoline i federalne vlasti SAD podrobno istražiti slučaj i da će odgovorne ubrzo privesti pravdi.

Okružni šerif Roni Filds (Ronnie Fields) rekao je novinarima da vlasti za sada nisu utvrdile koji je motiv napada.

Tamošnje vlasti prenose da niko nije preuzeo odgovornost za napad na trafo-stanice i dodaju da je u istragu uključen Federalni istražni biro FBI.

Šerif Filds dodao je da je napad bio ciljan, to jest da nije izveden nasumično.

"Neko je parkirao vozilo, otvorio vatru na jednu, pa na drugu trafo-stanicu. Kapije su provaljene, a stubovi kapija iščupani“, naveo je Roni Filds.

Zbog nestanka struje širom okruga Mur 3. decembra zvaničnici su proglasili vanredno stanje uz policijski čas tokom noći. Škole u tom okrugu su zatvorene, a policija sada čuva druge trafo-stanice i lokalna privredne objekte.

Bez električne energije trenutno je više od 35.000 potrošača u okrugu Mur. Zbog hladnog vremena, sportski kompleks u gradu Kartindžu pretvoren je u grijano sklonište za građane.

Džef Bruks (Jeff Brooks), portparol elektro-operatora Djuk enerdži (Duke Energy), rekao je da je oštećeno nekoliko komponenti trafo-stanica koje se moraju pribaviiti i zamijeniti. Dodao je da će kompanija nastojati da što prije uspostavi snabdijevanje strujom.

Okrug Mur ima oko 100.000 stanovnika i poznat je po terenima za golf u mjestu Pajnherst.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније