Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ Beta ]

23. 11. 2022. 20:55 >> 20:54

SAOPŠTIO UNICEF

Dominikanska republika protjerala 1.800 djece na Haiti

Vlasti Dominikanske republike protjerale su ove godine barem 1.800 haićanske djece-migranata bez pratnje, vrativši ih u njihovu krizom poharanu zemlju, saopštio je UNICEF, a Dominikanska Republika je danas demantovala ovu tvrdnju.

Ova zemlja i Haiti nalaze se na istom karipskom ostrvu i dijele granicu od 390 kilometara, a optužba na račun Dominikanske Republike iznijeta je juče, s obzirom na sve žešći obračun njene vlade sa migracijama, kao odgovor na epidemiju kolere i divljanje bandi na Haitiju.

Taj obračun je izazvao žestoke kritike međunarodnih posmatrača, uključujući SAD koje su optužile Dominikansku Republiku za masovne deportacije, rasistički tretman migranata i pritvaranje Haićana u neuslovnim objektima.

Među onima koji bježe u Dominikansku Republiku su dječaci i devojčice, a mnogi od njih bivaju vraćani na Haiti preko različitih mjesta na granici, gdje ih preuzimaju UNICEF-ovi partneri, saopštila je ova agencija Ujedinjenih nacija.

Informaciju je prvo objavio Si-En-En (CNN) a potvrdio ju je UNICEF, koji nije želio da detaljnije komentariše, pa je nejasno da li su djeca protjerivana bez roditelja, ili su razdvojena od njih tokom putovanja, ili su Haiti napustila sama.

Direktor dominikanske agencije za migracije Venansio Alkantara opovrgao je tvrdnje o deportacijama, izjavio da agencija postupa po posebnim procedurama koja važe za djecu migrante i dodao da su "maloljetnici sve vrijeme sa svojim roditeljima".

"Sve deportacije se sprovode uz potpuno i apsolutno poštovanje za ljudsko dostojanstvo i ljudska prava", napisao je Alkantara na Tviteru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније