Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

17. 11. 2022. 23:27 >> 23:26

PISMO O NAMJERAMA

Izrael i Jordan spašavaju rijeku Jordan

Izrael i Jordan su danas potpisali pismo o namjerama na klimatskoj konferenciji UN-a da zaštite zajedničku rijeku Jordan koja je zagađena i skoro je presušila usljed promjene klime.

Taj dogovor postignut u Šarm al Šeiku u Egiptu na skupu COP 27, na kojem svjetski lideri diskutuju kako da ublaže rastuće posljedice promjene klime, označava važan, mada početni korak u saradnji.

Takva vrsta saradnje bila je ključni elemenat mirovnog sporazuma te dvije države, potpisanog 1994. godine, ali su odnosi zahladili i iskomplikovali nastojanja da se poveća snabdijevanje vodom rijeke Jordan.

U danas objavljenom planu nema detalja, već se navodi da su Izrael i Jordan obećali da će pokušati da smanje zagađivanje rijeke izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda, unapređenjem kanalizacionih sistema kako bi se spriječilo da gradovi na obali rijeke sipaju otpadne vode.

Cilj dvije susjedne zemlje je da jačaju održivu poljoprivredu, smanje upotrebu pesticida i kontrolišu oticanje sa poljoprivrednih površina.

Izraelska ministarka za zaštitu životne sredine Tamar Zandberg je rekla je da će se otklanjenjem zagađivača, obnovom vodnog toka i jačanjem prirodnih ekosistema pomoći u pripremi i prilagođavanju za klimatsku krizu.

Jordanska državna novinska agencija Petra je objavila da se dvije strane nadaju da će ostvarenje plana doprinijeti povećanju snabdijevanja vodom i stvoriti mogućnosti za zaposlenje onih koji žive s obje strane rijeke Jordan, uključujući Palestince.

Rijeka razdvaja Jordan koji je na istoku, od Zapadne obale koja je pod okupacijom Izraela od 1967. godine. Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu na toj teritoriji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније