Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B. ]

11. 10. 2022. 21:23 >> 21:39

U SANKT PETERBURGU

Putin razgovarao s vođom UAE o nafti, Ukrajini...

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u Sankt Peterburgu razgvarao s vođom Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom.

U izjavama na početku razgovora Putin je pozdravio veze dvije zemlje kao važne za regionalnu i globalnu stabilnost.

Putin je pozdravio i nedavnu odluku organizacije zemalja-proizvođača nafte "OPEK plus" u kojoj je i Rusija, da ograniče proizvodnju i time "stabilizuju globalno tržište" i učvrste cijene. Putin je rekao da "te odluke, to djelovanje nisu usmjereni ni protiv koga".

"Cilj našeg djelovanja je osiguranje stabilnosti na globalnim energetskim tržištima da bi se potrošači energetskih resursa i oni koji se bave proizvodnjom i snabdijevanjem, osjećali smireno, stabilno i s povjerenjem, da se pomogne uspostavljanju ravnoteže između ponude i tražnje", rekao je Putin.

Odluka "OPEK-a plus" da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, razljutila je Zapad gdje su mnogi to vidjeli kao potez koji će pomoći Putinu da finansira ruski rat u Ukrajini.

Smanjenje proizvodnje takođe prijeti da očekivanim povećanjem cijena benzina oteža situacija za predsjednika SAD Džoa Bajdena i njegovu Demokratsku stranku uoči novembarskih izbora za Kongres.

Ujedinjeni Arapski Emirati održali su bliske poslovne veze sa Rusijom i nastojali su da se uzdrže od priključivanju sankcijama koje su SAD i drugi zapadni saveznici uveli Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Putin je pozdravio Al Nahjana zbog njegovih napora za posredovanje koji su, kako je rekao, pomogli u rješavanju nekih "zaista osjetljivih humanitarnih pitanja" u Ukrajini.

"Znam za vašu brigu o razvoju situacije i želju da doprinesete rješenju svih spornih pitanja uključujući današnju krizu u Ukrajini", rekao je Putin.

Šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan stigao je u Rusiju iz Beograda gdje je razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније