Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

07. 10. 2022. 20:40   >>  20:49

VELIKA BRITANIJA IZDAJE

Nove dozvole za naftu i gas Sjevernog mora uprkos protivljenju

Vlada Velike Britanije otvorila je novu rundu davanja dozvola za istraživanje nafte i gasa u Sjevernom moru uprkos kritikama ekologa i naučnika koji kažu da to podriva posvećenost države borbi protiv klimatskih promjena.

Konzervativna vlada tvrdi da će vađenje nafte i gasa iz podmorja Sjevernog mora stvoriti radna mjesta i ojačati energetsku bezbjednost Velike Britanije, i da je manje štetno po životnu sredinu od uvoza gasa i nafte iz inostranstva.

Ministar klime Grejem Stjuart izjavio je da to, iako zna da zvuči kontradiktorno, "zapravo dobro za životnu sredinu" jer, "kada sagorijevamo sopstveni gas, on ima manje emisije nego strani gas, a još je podrška britanskim poslovima", rekao je on.

Ruska invazija na Ukrajinu povisila je cijene gasa i struje i smanjila snabdijevanje energijom širom Evrope, što je navelo države da obezbijede nove izvore.

Britansko elektroprivredno preduzeće je saopštilo je da bi ove zime mogla biti neophodna isključenja struje ako gasne elektrane koje proizvode 43 odsto britanske električne energije ne budu imale dovoljno gasa.

Velika Britanija je posljednji put planirano uvela restrikcije struje 1970-ih, tokom međunarodne naftne krize i serije štrajkova rudara.

Tranziciona uprava Sjevernog mora (NSTA) saopštila je da je dostupno skoro 900 novih istražnih blokova Sjevernog mora, i da će vjerovatno biti izdato do 100 dozvola za bušenje morskog dna.

Prioritet će imati četiri oblasti istočno od Engleske, za koje se zna da sadrže ugljovodonike i koje su blizu postojeće infrastrukture.

Vlada i industrija fosilnih goriva kažu da bušenje za više nafte i gasa ne bi ugrozilo britansko obećanje da će emisiju ugljenika smanjiti na nulu do 2050.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније