Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.В. [ Rojters ]

05. 10. 2022. 21:03 >> 21:04

BURKINA FASO

Ibrahim Traore, od kapetana do šefa vojne hunte

Dok je teško naoružani konvoj prolazio pored okupljenih građana u glavnom gradu Burkine Faso u nedjelju ujutro, dječačko lice najnovijeg vojnog vladara zemlje, kapetana Ibrahima Traorea, izašlo je iz kupole oklopnog transportera. U sportskoj obući i crvenoj beretki, 34-godišnjak se nasmiješio i podigao palac dok su ga posmatrači dočekali, neki mahajući ruskim zastavama.

Traore, oficir relativno niskog ranga koji je nekoliko dana ranije rukovodio artiljerijskim pukom u malom sjevernom gradu, katapultiran je na svjetsku scenu otkako je sa grupom vojnika svrgnuo predsjednika Pol-Anrija Damibu u puču 30. septembra.

Malo se zna o Traoreu i njegovim kolegama, koji su od petka davali izjave na nacionalnoj televiziji mahajući puškama, pojasevima za municiju i maskama.

Oni se suočavaju sa ogromnim izazovima da ublaže teškoće u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu gdje suša, nestašica hrane i škripavi zdravstveni i obrazovni sistemi predstavljaju svakodnevne izazove za milione ljudi. Ipak, početni fokus su bili sukobi i politika.

U intervjuu za Radio Frans Internešenal u ponedjeljak Traore, vojnik od karijere koji se borio na linijama fronta protiv islamističkih militanata na sjeveru, insistirao je da neće dugo biti na čelu.

Nacionalna konferencija će imenovati novog privremenog vladara do kraja godine. Taj lider, koji bi mogao biti civilni ili vojni, poštovaće sporazum sa regionalnim blokom Zapadne Afrike i nadgledaće povratak na civilnu vlast do 2024. godine, rekao je on.

"Nismo došli da nastavimo vladati, nismo došli sa određenim ciljem“, rekao je on. "Sve što je važno kada se nivo bezbjednosti vrati je napor, to je razvoj", rekao je Traore. 

Ipak, pojavila se neka slika o tome šta Traoreova hunta namjerava da uradi tokom svog vremena na vlasti.

Njihovi potezi, koji mogu uključivati reformu vojske i veze sa novim međunarodnim partnerima kao što je Rusija, mogli bi da promijene politiku u zapadnoj Africi i da promijene način na koji se Burkina Faso bori protiv islamističke pobune tokom koje je stradalo na hiljade ljudi a milioni su primorani da pobjegnu.

Vojni oficiri su u početku podržavali Damibu kada je preuzeo vlast u svom državnom udaru u januaru, obećavajući da će pobijediti islamiste. Ali brzo su izgubili strpljenje. Damiba je odbio da reformiše vojsku, rekla je Traoreova hunta.

Napadi su se pogoršavali. Samo prošle nedjelje, najmanje 11 vojnika je ubijeno u napadu na severu.

U međuvremenu, Rusija je izrazila podršku puču baš kao što su ga regionalni susjedi i zapadne sile osudile.

"Pozdravljam i podržavam kapetana Ibrahima Traorea“, navodi se u saopštenju ruskog biznismena Jevgenija Prigožina, osnivača privatne vojne kompanije Vagner Grup, koja posluje širom Afrike, uključujući i Mali, susjeda Burkine Faso.

Veze sa Rusijom bi dodatno zaoštrile odnose sa bivšom kolonijalnom silom Francuskom, koja je ovoj zemlji pružala vojnu podršku poslednjih godina, ali je sada postala meta proruskih protesta. Njena ambasada u Uagaduguu napadnuta je nakon državnog udara u petak.

Vagnerov ulazak u Mali prošle godine značio je kraj decenijskoj misiji Francuske da obuzda islamiste povezane sa Al Kaidom i Islamskom državom koji su se od tada proširili na Burkinu Faso.

Grupe za ljudska prava i svjedoci su od tada optužili Vagnera i vojsku Malija za široko rasprostranjene zloupotrebe, uključujući ubistvo stotina civila u gradu Moura u martu.

Novi lideri Burkine Faso u subotu su podstakli antifrancuske nerede kada su u izjavi na televiziji rekli da je Francuska sklonila Damibu u vojnoj bazi i da on planira kontraofanzivu. Francusko Ministarstvo spoljnih poslova negiralo je da je baza bila domaćin Damibi.

Traore je na ubrzanom kursu iz diplomatije. On je umanjio značaj veze između Damibe i Francuske i pozvao je na prekid protesta.

O vezama sa Rusijom, bio je neodređen.

"Postoji mnogo partnera. Francuska je partner. Nema posebnog cilja", rekao je Traore za RFI.

U međuvremenu, mora da se bavi svakodnevnim problemima. U nedelju je stigao u vojnom odijelu na sastanak sa ministarskim zvaničnicima koji je prenošen na internetu. 

Može li hunta da garantuje bezbjednost škola koje se ponovo otvaraju ove nedelje, pitali su svog novog lidera. Šta se radi na tenderu za železničku vezu sa Ganom?

Traore, koji je morao da se konsultuje sa savjetnicima, nije imao sve odgovore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније