Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ HRT/I. P. ]

27. 09. 2022. 20:43   >>  20:39

PORUKA STOLTENBERGA

Referendumi bez legitimiteta i povreda međunarodnog prava

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je "lažne" referendume koje je Rusija organizovala u Ukrajini i obećao ukrajinskom predsjedniku da će se saveznici zauzimati za pravo njegove zemlje na odbranu.

"Lažni referendumi koje je Rusija organizovala nemaju nikakav legitimitet i očigledna su povreda međunarodnog prava. Ta područja pripadaju Ukrajini", objavio je Stoltenberg na Tviteru, nakon razgovora s Volodimirom Zelenskim.

"Ratovi su nepredvidljivi. Moramo shvatiti da to može dugo potrajati i da moramo biti spremni na nastavak pomoći Ukrajini na duže vrijeme", upozorio je poslije na sastanku sa socijalističkim zastupnicima Evropskog parlamenta.

Jens Stoltenberg je istakao potrebu da zemlje NATO-a povećaju proizvodnju oružja i municije "kako bi mogle obezbijediti više opreme za naše sopstveno odvraćanje i za našu odbranu, ali i radi pomoći Ukrajini".

Osudio je nuklearnu retoriku Vladimira Putina i eskalaciju sukoba s Ukrajinom.

"Svaka upotreba nuklearnog oružja je potpuno neprihvatljiva. To će potpuno promijeniti narav sukoba i Rusija mora znati da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se on nikada ne smije voditi", rekao je.

"Moramo ozbiljno shvatiti tu retoriku. Zato šaljemo jasnu poruku da će to imati teške posljedice za Rusiju", istakao je Stoltenberg.

On je ujedno osudio rusko korišćenje energenata kao oružja: "To ima ozbiljne posljedice za sve nas, s naglim rastom cijene energenata i s povećanjem inflacije".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније