Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

20. 09. 2022. 12:58 >> 12:58

MEĐUNARODNA TRŽIŠTA

Cijene nafte pale ispod 90 dolara

Cijene nafte spustile su se u poneđeljak na međunarodnim tržištima ispod 90 dolara pod pritiskom očekivanja slabije potražnje i jačeg dolara uoči mogućeg značajnijeg podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila niža 1,9 dolara nego na zatvaranju na kraju prošle sedmice i iznosila je 89,45 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,57 dolara nižoj cijeni, od 82,54 dolara, prenosi SEEbiz.

Trgovina je bila ograničena zbog ispraćaja kraljice Elizabete druge u Velikoj Britaniji, a trgovci su fokusirani na američku centralnu banku, koja će ove sedmice podići kamatne stope, možda i za puni procentni bod, kako bi ukrotila visoku inflaciju.

U avgustu potrošačke cijene u SAD-u su bile više 8,3 odsto nego prošle godine.

Više kamatne stope značile bi više troškove zaduživanja i slabiju ekonomsku aktivnost i potražnju za naftom, ali i potporu dolaru, koji se zadržao blizu najvišeg nivoa u dvije decenije, što znači slabiju kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

"Cijene su zaustavili predstojeća sjednica Feda i jaki dolar", zaključio je Tamas Varga iz PVM-a.

Potražnja već neko vrijeme brine tržišta, posebno nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) prošle sedmice procijenila da bi u četvrtom tromjesečju mogla stagnirati.

Kočnica cijenama bila je i nada da bi kriza u snabdijevanju gasom u Evropi mogla biti ublažena. Njemački kupci rezervisali su kapacitete za dopremanje ruskog gasa zatvorenim gasovodom Sjeverni tok 1, ali podaci o narudžbama naknadno su revidirani i gas ne stiže u Njemačku.

Snabdijevanje ruskim energentima dovedeno je pod znak pitanja nakon što su zapadne zemlje Rusiji počele uvoditi sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu. EU se sprema da uvede embargo na rusku naftu i derivate, a G7 želi da ograniči njene cijene.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je da će u tom slučaju grupi najbogatijih zemalja svijeta obustaviti isporuke.

"Nad tržište se i dalje nadvija sjena stupanja na snagu europskih sankcija na rusku naftu. Snabdijevanje će početkom decembra biti ograničeno, a malo je vjerovatno da će američki proizvođači brzo reagovati i osigurati zamjenu", naveli su analitičari ANZ-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u petak pojeftinio 1,8 USD na 95,7 dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније