Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.В. [ theguardian.com ]

16. 09. 2022. 22:02   >>  21:59

UDOVICA KAŠOGIJA

"Saudijskom princu ne treba dozvoliti da dođe u London"

Plan saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana da sleti u London u nedjelju kako bi odao počast kraljici osudila je Hatiše Čengiz, udovica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija. Uz tu, dolazak Bin Salmana osudili su i drugi branitelji ljudskih prava, ističući da je njegovo prisustvo "mrlja“ na sahrani kraljice i pokušaj saudijskog prestolonasljednika da ovu žalost iskoristi "da traži legitimitet i normalizaciju“.

Čengiz, koja je bila vjerena za novinara Kašogija kojeg su saudijski agenti ubili i raskomadali u konzulatu u Istanbulu 2018. godine, rekla je da bi željela da princ Mohamed bude uhapšen zbog ubistva kada sleti u London. No, kako piše "Gardijan", rekla je i da se plaši da će vlasti Velike Britanije zatvoriti oči pred ozbiljnim i vjerodostojnim optužbama na račun budućeg kralja.

Neimenovani izvor je za "Gardijan" rekao da će princ Mohamed otputovati u Veliku Britaniju da izrazi saučešće kraljevskoj porodici, iako nije bilo potvrde ili informacija o tome da li će prisustvovati sahrani u Vestminsterskoj opatiji. Ali Si-En-En Arabija prvi objavio tu vijest u četvrtak uveče.

U izvještaju američke obavještajne službe objavljenom 2021. godine otkriveno je da je operaciju ubistva ili otmice Kašogija odobrio princ Mohamed. Prestolonasljednik je, ipak, negirao da je lično umiješan u planiranje ubistva.

Čengiz je rekla da je kraljičina smrt zaista tužna prilika.

"Prestolonasljedniku ne bi trebalo dozvoliti da bude dio ove žalosti i ne smije da ukalja sjećanje na nju i da koristi ovo vrijeme žalosti da traži legitimitet i normalizaciju", kazala je Čengiz. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније