Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ N1 ]

08. 09. 2022. 18:53 >> 18:51

PRINC ČARLS PRVI U REDU

Kako izgleda linija nasleđivanja britanskog prijestola

Nasleđivanje britanskog prijestola je određeno porijeklom, polom, legitimitetom i religijom. Prema običajnom pravu, krunu nasleđuju djeca suverena ili najbliža kolateralna linija suverena bez djece.

Povelja o pravima iz 1689. i Zakon o poravnanju iz 1701. ograničavaju nasleđivanje prestola na legitimne protestantske potomke Sofije od Hanovera, koji su u „zajedništvu sa Engleskom crkvom“.

Supružnici rimokatolika su bili diskvalifikovani od 1689. godine do izmjena zakona 2015 godine. Protestantski potomci onih koji su isključeni jer su rimokatolici imaju pravo.

Prvi nasljednik kraljice Elizabete Druge je njen najstariji sin Čarls, princ od Velsa.

Sljedeći u redu posle njega je princ Vilijam, vojvoda od Kembridža, stariji sin princa od Velsa.

Treći u redu je princ Džordž, najstarije dijete vojvode od Kembridža, a slijede njegova sestra, princeza Šarlot i mlađi brat, princ Luj.

Šesti u redu je princ Hari, vojvoda od Saseksa, mlađi sin princa od Velsa.

Prema sporazumu iz Perta, koji je stupio na snagu 2015. godine, samo prvih šest u redu sukcesije zahtijevaju saglasnost suverena prije nego što stupe u brak, bez takvog pristanka, oni i njihova djeca bi bili diskvalifikovani iz nasledstva.

Sedmi i osmi u redu nasljedstva su sin princa Harija i Megan Markl, vojvotkinje od Saseksa, Arči i njihova ćerka Lilibet.

Deveti u redu je vojvoda od Jorka, princ Endrju, drugi sin kraljice Elizabete Druge i princa Filipa. Deseta je njegova starija ćerka Beatris.

Najmlađi sin Elizabete i Filipa, princ Edvard, grof od Veseksa, 14. je u liniji nasljedstva.

Jedina ćerka Elizabete i Filipa, princeza Ana, 17. je u naslednom redu za britanski tron.

Najstarija unuka kraljice Elizabete i ćerka princeze Ane, Zara Tindal, 21. je u naslednoj liniji. Zara je veoma uspješna u konjičkom sportu, osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније