Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

08. 09. 2022. 13:40   >>  13:39

KOPERNIKUS

Ljeto 2022. najtoplije ikad zabilježeno u Evropi

Ljeto 2022. godine, od juna do avgusta kada je bilo više katastrofa vezanih za klimatsko zagrijevanje bilo je najtoplije registrovano u Evropi, saopštila je danas evropska služba za klimatske promjene Kopernikus.

Prosječne temperature bile su najviše kako za mjesec avgust, tako za cijelo ljeto, i prešle su za ta tri mjeseca za 0,4 stepena temperature iz 2021, kada je zabilježen prethodni rekord, naveo je Kopernikus.

Tempertura je bila oko 1,34 stepena Celzijusa iznad prosjeka za sezonu 1991-2020 prema Kopernikusu.

Samo za mjesec avgust temperature su "daleko najviše registrovane", i iznosile su 1,72 stepena Celzijusa više od prosjeka 1991-2020.

"Niz intenzivnih vrućina širom Evrope zajedno sa neuobičajenim uslovima suše dovela je do ljeta ekstrema sa rekordnim temperaturama, sušama i požarima", rekla je u saopštenju Freja Vamborg, naučna zvaničnica evropskog instituta.

Ona je i podsjetila da je prethodni rekord bio samo prije godinu dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније