Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Mina ]

30. 08. 2022. 09:20 >> 09:17

U SEPTEMBRU

ECB bi mogao podići kamatne stope

Zvaničnici Evropske centralne banke (ECB) signalizirali su novo osjetno povećanje kamatnih stopa u eurozoni u septembru, u uslovima kontinuirano visoke inflacije i znakova gubitka povjerenja u centralne banke.

ECB je na sjednici u julu podigao ključne kamatne stope pola procentnog boda, a slično ili čak i veće povećanje očekuje se i na sjednici zakazanoj za 8. septembar, prenosi SEEbiz.

Članica izvršnog odbora ECB-a Isabel Šnabel, guverner francuske centralne banke Francois Vileroj de Galhau i njegov letonski kolega Martins Kazaks založili su se krajem prošle sedmice za oštre ili značajne poteze.

"I vjerojatnost i cijena ukorjenjivanja aktualne visoke inflacije u očekivanjima neugodno su visoki", kazala je Šnabel na neformalnom skupu bankara i finansijskih zvaničnika u američkom Džekson Holu.

Ona je dodala da u takvom okruženju centralne banke moraju vući snažne poteze.

Letonski guverner smatra da bi ECB trebalo da razmotriti podizanje kamatnih stopa pola i tri četvrtine procentnog boda.

"Gledano iz sadašnje perspektive, trebalo bi da budu podignute najmanje 50 baznih bodova", rekao je Martins Kazaks.

Upozorio je i na prijetnju recesije.

"Uz visoku inflaciju kakvu imamo, teško će se izbjeći recesija, rizik je značajan i tehnička recesija vrlo je vjerojatna", kazao je Kazaks.

ECB nižim kamatnim stopama podupire ekonomiju. Trenutno su još daleko od neutralnog nivoa, koji prema procjenama ekonomista iznosi oko 1,5 odsto.

U julu je centralna monetarna institucija eurozone podigla kamatnu stopu na depozite banaka na nula odsto. Kamatna stopa za prekonoćne pozajmice bankama podignuta je na 0,75 odsto, a ona za refinanciranje banaka na 0,5 odsto.

Vileroj smatra da bi neutralni nivo kamatnih stopa trebalo da bude dosegnut prije kraja godine, a Kazaks u prvom tromjesečju iduće godine.

"Po mom mišljenju, mogli bismo prije kraja godine dostići neutralne stope, nakon još jednog značajnog poteza u septembru", rekao je Vileroj.

Šnabel je takođe upozorila da bi inflacijska očekivanja mogla premašiti ciljani nivo u srednjoročnom periodu od dva odsto. Naglasila je i da javnost počinje gubiti povjerenje u centralne banke, prema ispitivanjima javnog mnijenja.

U intervjuu sredinom avgusta istaknula je i mogućnost recesije u eurozoni.

"Postoje snažni znaci da će rast usporiti i ne bih isključila mogućnost ulaska u tehničku recesiju, posebno ako snabdijevanje energijom iz Rusije bude dodatno smanjeno", rekla je Šnabel.

Ona je dodala i da bi recesija ublažila cjenovne pritiske, ali sama po sebi ne bi bila dovoljna da se inflacija vrati na ciljani nivo.

"Čak i ako uđemo u recesiju, malo je vjerojatno da će se inflatorni pritisci smanjiti sami od sebe", zaključila je tada Šnabel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније