Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ N1 ]

19. 08. 2022. 22:40   >>  22:37 1

U ZNAK PODRŠKE

Književnici u Njujorku na javnom čitanju djela Salmana Ruždija

Brojni pisci, među kojima Pol Oster i Gej Taliz, okupili su se u Njujorku na javnom čitanju djela Salmana Ruždija u znak podrške britanskom piscu indijskog porijekla koji je prošle nedjelje izboden nožem.

Nekoliko desetina pisaca i Ruždijevih prijatelja je čitalo djela književnika na stepenicama javne biblioteke u njujorškoj četvrti Menheten, a Ruždi je mogao onlajn da prati to dešavanje iz svoje bolničke sobe.

Ruždi je 12. avgusta izboden nožem u vrat i stomak dok je držao predavanje u zapadnom dijelu države Njujork. Pisac je evakuisan helikopterom, bio je kratko vrijeme na respiratoru, operisan je i sada se njegovo stanje poboljšava.

Gej Taliz je čitao odlomak Ruždijevog romana „Zlatna kuća“ dok je irski pisac Kolum Makan (Colum McCann) pročitao dio eseja „Van Kanzasa“ koji je Ruždi 1992. godine objavio u časopisu Njujorker (The New Yorker).

Ruždi, rođen 1947. godine je poznat po knjizi „Satanski stihovi“ koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine.

Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva cijelu deceniju i da živi pod policijskog zaštitom jer je iranski ajatolah Homeini 1989. godine izdao vjerski dekret (fatvu) kojim je naredio vjernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Prema islamskoj doktrini, jednom izrečena fatva ne može se nikada povući, pogotovo ako je onaj koji ju je izrekao u međuvremenu preminuo, kao što je slučaj sa Homeinijem (1902-1989).

Ruždi je u svijet književnosti ušao 1981. godine, romanom „Djeca ponoći“, smještenom u njegov rodni Mumbaj, čija radnja počinje u ponoć 15. avgusta 1947, u trenutku kada Indija stiče nezavisnost od Velike Britanije. Napisao je oko 15 romana, nekoliko priča za mlade, kratkih priča i eseja.

Napadač koji je ranio pisca je Hadi Matar (24) Amerikanac libanskog porijekla. Ubrzo je uhapšen poslije napada, a nedavno se na sudu izjasnio da nije kriv za napad i pokušaj ubistva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније